Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Maroko-Katekumenat  

Objavljeno | 18.7.2017.

Piše s. Renata Relja
 
Maroko je muslimanska država, u kojoj je državna religija islam. Kršćani su ovdje u manjini, tj. manje od 1 % cjelokupnog stanovništva. Svi kršćani su stranci, a dolaze iz 90 različitih država svijeta. Većinom su to Afrikanci, Amerikanci i Europljani. U Maroku su samo dvije biskupije, s 25 000 vjernika. Prva ima sjedište u Rabatu, a druga u Tangeru.
 

Ovdje je prozelitizam strogo zabranjen. Činjenica je ipak da je sve više Marokanaca koji postaju kršćani u tajnosti. Oni koji odluče napustiti islam nikako ne mogu biti kršteni u Maroku, jer je svećenicima zabranjeno krstiti muslimane. Dakle na svoju odgovornost odlaze u druge države, npr., u Francusku, Španjolsku, Ameriku, Libanon, Egipat… i ondje dobivaju kršćansku inicijaciju.
Živeći u ovoj muslimanskoj državi, čini mi se ipak zanimljivo da je sve više i više mladih koji žele biti kršteni i oni doista traže Boga u svojem životu. U našoj biskupiji postoji priprema za katekumenat. Odrasli koji žele biti kršteni obično su Afrikanci, ali i s drugih kontinenata, a najčešće kategorije su studenti, emigranti i zaposlenici. Krštenju odraslih uskoro slijede prva sv. pričest i krizma.
Odrasli koji traže krštenje dolaze iz dva različita konteksta:
  1. Studenti koji dolaze u Maroko i koji žele biti kršteni pripremaju se tri godine za sakrament krštenja. U prvoj godini obrađuju temu Božje riječi, koja je izvor kršćanske vjere. U drugoj godini naglasak je na Crkvi i na životu s Kristom, a u trećoj godini nastavljaju razmišljati o životu s Kristom, Božjim zapovijedima, molitvi i liturgiji.
  2. Drugi kontekst su odrasli koji se počinju pripremati na krštenje izvan naše biskupije. Od njih se traži potvrda da su slijedili vjersku formaciju i da ih je netko pripremao na taj sakrament. S njihovim dolaskom u našu biskupiju prije nastavka vjerske formacije slijedi prilagođavanje na novu sredinu i na župu. Od njih ovisi nastavak pripreme za krštenje.
Pozvani smo biti svjesni realnosti naše Crkve u Maroku i samo tako možemo ići dalje. Neke karakteristike naše Crkve su da je međunarodna, da se sastoji od različitih kultura, da su svi vjernici stranci, koji dolaze sa svih kontinenata, a Crkva je prepuna mladih i ti mladi bez prestanka mijenjaju mjesto prebivališta, jer jedni odlaze poslije završena studija, a drugi dolaze da bi počeli studirati. Dakle naši su katekumeni iz različitih država svijeta, iz različitih kultura, naviknuti su na različite načine živjeti svoju vjeru u crkvenoj zajednici, a u tome im pomaže i tradicija iz koje dolaze. Neki od katekumena su vjenčani, drugi žive zajedno, a većinom su samci. Njihova budućnost je neizvjesna, jer danas su ovdje, a sutra već na drugom dijelu svijeta… Ipak, treba reći da se pripremaju na krštenje u muslimanskoj državi i da se druže s muslimanima s kojima studiraju ili rade.
Trogodišnja priprema za krštenje odraslih ujedno je i vrijeme koje provode u Maroku bilo zbog studija ili posla. Vjeroučitelji koji ih pripremaju za katekumenat obično su i sami studenti teologije, koji su isto tako došli u Maroko na tri godine da bi završili studij i magistrirali.
 
Možemo se upitati što je te mlade ljude potaknulo da započnu pripremu katekumenata.
Za neke od njih to su bili prijatelji s kojima se druže i s kojima provode vrijeme zajedno. Drugi su osjetili potrebu da bi bili kršteni. A za zadnju skupinu mladih živa su svjedočanstva drugih kršćana.
 
Drugo pitanje koje si možemo postaviti jest zašto su izabrali pripremu za krštenje u jednoj stranoj državi. Za jednu skupinu odraslih želja dolazi sa samim dolaskom u Maroko (motivirani su zbog svojih prijatelja ili zbog različitih svjedočanstava). Za sljedeću skupinu važi pravilo da su ovdje susreli svoje zemljake, jer prije nego što su napustili svoju domovinu često nisu bili u mogućnosti da bi započeli pripremu za krštenje. Zadnja skupina odraslih „bez papira“ odlučuje se za pripremu za krštenje da bi se preselili u Europu (ilegalnim ulaskom).
 
Upitali smo se koliko je krštenja odraslih u biskupiji i u župi svake godine…
Dakle svake godine je od 30 do 40 krštenja odraslih u biskupiji, a samo tri osobe u našoj župi.
 
U našoj Crkvi i župi sve je više krštenja djece „bez papira“ zbog prisutnosti emigranata u Maroku – tranzitnoj državi prema Španjolskoj. Za našu Crkvu ta krštenja djece „bez papira“ velika su radost. Ujedno je to i svjedočanstvo za cijelu crkvenu zajednicu, koja ima mogućnost susresti te ljude u potrebi.
U našoj Župi Meknès u posljednje dvije godine imali smo pet krštenja djece bez papira. Dvoje djece je bilo kršteno u 2016. godini, a troje u 2017. godini.


Povratak