Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda–Tajna misijske ustrajnosti  

Objavljeno | 6.10.2016.

Piše s. Agnezija Bilić
 
Dragi prijatelji misija i čitatelji Radosne vijesti!
Evo, nakon malo duže stanke opet vam se javljam, prvi put iz Ruande. Za Ruandu ste čuli i iz nje čitali izvještaje naših misionara, a posebno sadašnjih, don Danka Litrića i fra Ivice Perića. I meni je Božja providnost dodijelila misijsko poslanje u toj zemlji. Vrativši se s odmora u domovini prošle godine, nakon kratka boravka u Burundiju, preselila sam se u Ruandu, u grad Butare, gdje naše sestre djeluju od 1992.

 

Poslanje u službi zajednice
Živim i radim u zajednici s još osam sestara. To je mlada zajednica i sestre se u njoj pripremaju za buduće službe, tj. pohađaju škole i studiraju. Moje poslanje je i dalje u službi zajednice. Što je to, navodi se u odlomku našeg pravila – "knjige života", koja lijepo ocrtava službenicu milosrđa: „Svaka Službenica milosrđa, pozvana vršiti službu unutar zajednice, sudjeluje na apostolskom projektu same zajednice, Družbe i Crkve: različite su službe, ali je isti Gospodin. Različiti su i učinci, ali je isti Bog, koji čini sve u svima (1 Kor 12, 5–6).“
Prije nego prijeđem na opisivanje naše djelatnosti u Ruandi, ne mogu a da vam ne napišem nekoliko riječi o jednoj, za mene velikoj redovnici, koju sam susrela u Burundiju. To je misionarka iz Slovenije, s. Bogdana Kavčič, milosrdnica. Ima 70 godina života, 50 godina redovničkoga i 44 godine misionarskoga služenja. U dobi od 26 godina otišla je u misije. Djelovala je u tri afričke zemlje: Ruandi, Srednjoafričkoj Republici i sad je u Burundiju. Kad sam ju upitala u čemu se krije tajna tolike ustrajnosti u misijama, odgovorila mi je ovako: „To nije moja snaga, nego Božja.“ Svaki put kad se susretnemo, ostanem obogaćenija i još više motiviranija u svojemu misijskom poslanju.
 
Ruanda-Tajna-misijske-ustrajnosti-02.JPGPet zajednica na afričkom području
Zajednica u kojoj su naše novakinje nalazi se odmah uz kuću gdje živim i djelujem. Dijeli nas samo dvorište. Nova zajednica, koju smo nedavno otvorile za naše postulantice, u susjednoj je Biskupiji Gikongoro, udaljena 25 km od nas. Zajednica u Mugwombi, isto u našoj Biskupiji Butare, posvećena je apostolatu u domu zdravlja i školi. Zajednica u Kirembi u Burundiju, gdje sam provela dvije godine, i dalje nastavlja s apostolatom u bolnici. Ja i dalje želim, pomoću sredstava koja dolaze od vas, dragi dobročinitelji, pomagati tu misiju u Kirembi gdje je djelovala s. Lukrecija. Često sam u kontaktu sa sestrama u Kirembi i pratim i dalje njihovo djelovanje, a udaljenost nije velika, dva i pol sata vožnje. Imamo dakle pet zajednica na afričkom području.
S. Cecile Akimana, iz moje zajednice, radi u centru za gluhonijemu djecu (Centre de Jeunes sourds-muets) kao učiteljica. Centar vode redovnici, braća sv. Gabrijela. U Centru je smješteno 200 djece. S. Berthilde Mukanyandusi radi u dječjem vrtiću u sklopu škole New vision Primary School kao odgajateljica. S. Fortunee Mukamwiza radi u istoj školi kao tajnica. Svoje redovničko djelovanje nastojimo prožeti geslom naše utemeljiteljice sv. Marije Krucifikse: "Sve na veću slavu Božju". Nalazim se blizu ceste koja vodi u poznato ruandsko svetište, gdje se Gospa ukazala 1981. god. i od Crkve je priznato poslije 20 god., zvano Kibeho. Kad gosti našeg misionara fra Ivice Perića idu posjetiti to veliko svetište, obraduju i mene svojim posjetom. Tako se često u našoj kapeli zaori koja Gospina pjesma na hrvatskom jeziku.
Dragi dobročinitelji i čitatelji, iako se nisam dulje vrijeme javljala, nisam vas zaboravila u mislima i molitvi. I ovom prigodom vam želim zahvaliti na molitvama i svakoj pomoći koju ste dali za potrebe naše misije u Kirembi. Mnogo je toga poboljšano u samoj bolnici zahvaljujući vašoj dobroti i pomoći. Obnovljen je odjel hitne pomoći, izgrađeni su hodnici s nadstrešnicama koji povezuju zgrade međusobno. Podignut je sigurnosni zid uokolo vrta bolnice gdje sadimo povrće za bolničku kuhinju (jer od lopova ne može ništa ostati u vrtu) itd... Eto, toliko za ovaj put. Još mi preostaje da vas sve od srca pozdravim i preporučujem se i dalje, kako u molitve, tako i u vašu plemenitost i dobrotu, koja ima osjećaja za potrebne!
Uvijek u mislima i srcu zajedno s vama vaša zahvalna misionarka iz Ruande
 
s. Agnezija Janja Bilić, službenica milosrđa
 


Povratak