Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda–U Marijinu svetištu Kibeho  

Objavljeno | 4.4.2017.

Piše don Danko Litrić
 
Na jednom od tisuću ruandskih brežuljaka, u blizini granice s Burundijem, smješteno je svetište Majke Božje Nyina Wa Jambo (Majke Riječi). Prema mjestu u kojem se nalazi, poznato je pod imenom Svetište ukazanja, Kibeho. Daleko je od glavnih putova.
Nalazi se u biskupiji Gikongoro koja je osnovana 1992., dijeljenjem od biskupije Butare, u kojoj se nalazi i prva katolička misija u Ruandi – Save, osnovana 8. veljače 1900.

Kao vjernik pred Gospom
Za dolazak u svetište treba imati dobro vozilo, dovoljno visoko za sve duboke i velike rupe na cesti, osobito za kišne sezone. Koji put, gledajući u provalije pokraj skliske ceste, čovjek bi volio reći: „Blago onima koji idu pješke!“ Tu sam došao sa svojom subraćom salezijancima na početku svojega misionarskog djelovanja u Ruandi, 1982. godine.
Pred odlazak u Ruandu, u listopadu 1981. posjetio sam Međugorje, sa željom da se preporučim Gospi da me prati i vodi na mojim misijskim putovanjima. Ni u Međugorje, ni u Kibeho nisam išao i ne idem kao radoznalac, niti kao istražitelj – već kao vjernik koji moli i traži Gospu da ga vodi pravim putem, koji nam je Isus pokazao. Svjestan sam da je Bog svugdje, da je Marija s Isusom prisutna gdje god joj se obraćamo, ali znam da postoje posebna mjesta gdje ih mi možemo lakše doživjeti. To su svetišta koja postaju stjecišta velika mnoštva Božje djece koja slave Boga, zahvaljuju i mole!
 
Ruanda-U-Marijinu-svetistu-07.jpgMjesto Gospina ukazanja
Jednom sam imao sreću tik uza svetište u Kibehu imati duhovne vježbe, u kući časnih sestara palotinki. Te sestre, predvođene redovnicima palotincima, vode brigu o tom svetištu. U Godini milosrđa u tom su svetištu bila otvorena Sveta vrata kroz koja su vjernici mogli ući da zadobiju potpuni oprost. Imao sam mogućnosti da upoznam situaciju tog svetišta, koje je službeno od mjesnog biskupa mons. Augustina Misaga (koji je naglo umro nakon izlaska iz zatvora!) proglašeno kao mjesto ukazanja 2001. godine. To je jedino priznato mjesto ukazanja u Africi.
Podsjećam da se prvo ukazanje u Kibehu dogodilo 28. prosinca 1981. podine. Iste godine, samo nekoliko mjeseci kasnije, od ukazanja u Međugorju. To je zanimljivo spomenuti, znajući što se dogodilo kod nas i u Ruandi desetak godina kasnije –u obje zemlje počinjeni su genocidi.
Prva vidjelica, Alphonsine, spašena je od smrti 1994. i završila je u Italiji te postala časna sestra – gdje i dan danas živi svoje posvećenje u strogom redu klarisa.
Druga vidjelica, Nathalie, po nalogu – kako kaže – koji joj je dala Marija, ostala je u Kibehu, uza svetište, gdje prima hodočasnike i ponavlja im što joj je Gospa rekla u viđenjima.
Treća vidjelica, Marie Claire, koja se udala, ali nije imala djece, nestala je zajedno s mužem u katastrofi Ruande – vjerojatno je ubijena i bačena u neku masovnu grobnicu, kojih ima posvuda.
 
Ruanda-U-Marijinu-svetistu-04.jpgPravo lječilište duše i tijela
Po želji Majke Riječi, uz mjesto viđenja, po Gospinoj želji, sagrađena je velika i lijepa crkva u koju dolaze hodočasnici iz cijele Ruande i iz susjednih zemalja. Za Marijine blagdane crkva je premala, pa se misa služi ispred crkve na otvorenom, gdje se okupi na desetke tisuća hodočasnika.
Oko nekadašnje škole gdje se Marija ukazala trima djevojkama, i oko sadašnje crkve ima više samostana redovničkih zajednica koje se brinu za primanje hodočasnika. S jedne strane svetišta, u dolini dubokoj oko 500 metara, uređen je izvor vode, prema kojem hrle mnogi hodočasnici. Od svetišta do izvora, uz vijugavu strmu stazu, nalaze se i slike i tekst cijele Krunice, sa sva četiri otajstva. Lijepo je zaista crpsti snagu s izvora vode, razmatrajući život Isusa i Marije!
Malo podalje, na jednom povišem brježuljku, nalazi se križni put napravljen od betona od jednog domaćeg umjetnika.
Marijino svetište Kibeho bez sumnje postalo je jedno od najvažnijih mjesta u Ruandi gdje se štuje Majka Božja, gdje mnoštvo dolazi moliti, pomiriti se s Bogom i bližnjima u sakramentu sv. ispovijedi. To je zaista pravo lječilište duše i tijela. Majka Marija, Majka Isusova poziva svoju djecu da činimo sve što nam je Isus rekao, da živimo kao što nas je Isus njezin Sin učio, da se ljubimo kao što nas je on ljubio – tako ćemo biti sretni i u miru!
 
N. B. Ja sam žarko molio Gospu da bih, iako nevrijedan te milosti, mogao dovršiti svetište Marije Pomoćnice u Kigaliju.

Povratak