Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda–Godina velikih projekata  

Published | 11/2/2014

U životu svake zajednice postoje one godine koje se pamte i prepričavaju, godine velikih događaja. A ova će godina u našem selu Kivumu sigurno ostati dugo zapamćena kao godina realizacije velikih projekata, godina gradnje i stvaranja novog, suvremenog lica sela.

Srednja tehnička škola
Već na ulasku u selo naša je nova srednja tehnička škola. Gradnja prve školske zgrade je završena prošle godine i prva generacija učenika već ju pohađa!
Ali nismo na tome stali. Ovoga proljeća nastavili smo s radovima na školskom kompleksu. Tako su izgrađena dva prostrana skladišta, a nastavljena je izgradnja i druge školske zgrade. Također smo završili i izgradnju školskih toaleta. Riječ je o objektu koji se nalazi pokraj škole, s 24 nova toaleta. Jer ipak će jednoga dana tu školu pohađati čak tisuću učenika. Mislili smo i na djecu s posebnim potrebama. Pa su dva toaleta prilagođena invalidima. I ne samo to. Budući da većina obitelji u našem selu nema kupaonicu, u okviru toga objekta izgradili smo i četiri tuš-kabine, kako bi naši učenici doista u školi imali sav potreban komfor.
Uz već postojeće, prošle godine izgrađene spremnike za vodu, ovih smo dana završili i s izgradnjom još jednoga velikog podzemnog spremnika za vodu. U spremnike će se slijevati kišnica sa školskih krovova, koja će nam osigurati sigurno i nesmetano snabdijevanje vodom za sve potrebe škole.
Sve to što radimo na novom školskom kompleksu našu će srednju tehničku školu svrstati u red najmodernijih u ovom dijelu Afrike!
 
Kuća za nastavnike
Ruanda-Godina-velikih-projekata-03.jpgA kada se prošeta do središta sela, u samom srcu mjesta, preko puta crkve, novo je gradilište i naš novi veliki ovogodišnji projekt. U tijeku je završna faza izgradnje stambenog objekta koji će služiti za smještaj nastavnika naših škola. Riječ je o stambenoj kući sa sobama za nastavnike koji su zaposleni u našim školama, a nisu iz Kivumua. Radni tjedan će provoditi u toj novoj kući.
Mnogi od njih žive i petnaestak kilometara dalje od Kivumua. Da pješače svaki dan na posao, jednostavno je previše. Plaćati javni prijevoz nije im baš povoljno, a nemaju ni bicikle kao alternativu. Zato smo odlučili olakšati našim zaposlenicima i uložiti u nešto što je trajno – a to je stambeni objekt koji će moći koristiti i oni i svi budući nastavnici. Kuća se sastoji od osam prostranih soba, velike kuhinje, kupaonice s tuš-kabinama i toaletima.
Objekt je "pod krovom", provedene su sve električne i vodovodne instalacije i sada slijede završni radovi i opremanje objekta potrebnim namještajem. Planirano je da se svi predviđeni radovi okončaju u narednih nekoliko tjedana, i tada će i naši učitelji koji su trenutno stambeno nezbrinuti dobiti svoj krov nad glavom i uvjete za kvalitetan život i rad.
I da, naravno, u izgradnji objekta koristili smo sve svoje raspoložive snage – kuću su zidali zidari naše strukovne škole, struju provode naši učenici električari, sve potrebno za toalete i kupaonicu uređuju naši vodoinstalateri, a opremit će ju naši učenici stolari. Njima je to izvrsna praksa, a selu još jedan vrlo potreban objekt! Naravno, kao i za našu novu srednju školu, projekt i za ovaj objekt izradila nam je vrsna arhitektica Višnja Kljajić, naša dobra duša i veliko srce za Afriku!
 
Vodovod u osnovnoj školi u Mpushi
Ruanda-Godina-velikih-projekata-01.jpgI na kraju, realizirali smo i još jedan nevjerojatno velik projekt u Kivumuu! Naime, nakon više godina želje i planiranja, početkom ove godine krenuli smo u realizaciju dovođenja vode u osnovnu školu u zaseoku Mpushi. Radi se o školi s više od dvije tisuće učenika, jednoj od najvećih u Ruandi, koja dosad nije imala nikakvo snabdijevanje vodom i u kojoj su djeca stjecala znanje bez ikakvih sanitarnih uvjeta.
Posao je velik i skup. Izgradili smo dva spremnika za vodu – jedan je u neposrednoj blizini izvora, a drugi je pokraj škole. Povezali smo ih cijevima kako bi školarci mogli do vode doći u dvorištu škole. Već smo postavili i česme. Završavaju se još poneki sitni građevinski radovi i vodovod će uskoro biti u funkciji!
Pamtit će se ova 2014. godina u Kivumuu. I prepričavat će se kako je upravo te godine dodatno rasla srednja škola, kako su nastavnici dobili svoj kutak i kako je konačno, poslije više desetljeća čekanja, potekla voda u školi u Mpushiju.
Međutim, dragi prijatelji, naši vjerni donatori, sve to ne bi bilo moguće da nije bilo vas! Zato još jednom koristim prigodu da zahvalim svim našim donatorima.
Zahvaljujući svima vama koji nam pomažete omogućiti mladima Ruande da se adekvatno obrazuju i uče, što dugoročno znači svjetliju perspektivu i izvjesniju budućnost za ovaj siromašni dio Afrike.
 
Misionar fra Ivica Perić
 


Back