Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ruanda - Polovica života u Ruandi  

Objavljeno | 13.1.2020.

Piše don Danko Litrić

Žurim pozdraviti prijatelje i dobročinitelje, a ima ih puno po čitavom svijetu koji se mole za mene i pomažu mi u mojem misionarskom djelovanju. Sljedeće godine bit će točno polovica mojeg života u Ruandi i polovica u Hrvatskoj – 39 godina! Zahvaljujem Bogu za dug život i za sve što sam mogao uz pomoć mnogih prijatelja učiniti kao misionar u Ruandi.

Ne znam po koji puta moram zahvaliti vama – ne vodim evidenciju, ali vi znadete da je to mnogo godina. Prije i poslije strašnog rata u Ruandi dobivao sam pomoć svake godine na raznim mjestima gdje su mi moji poglavari dali misiju. Bilo je to prije rata u dvije velike misije (župe), Kicukiro i Musha. Poslije rata u Rangu (Butare), gdje nije bilo lako, a onda u domu siročadi u Gatengi (Kigali), zatim na jezeru Muhazi u zanatskoj školi „Don Bosco Muhazi“ i sada u Kimihururi (Kigali), u gradnji Marijina svetišta.
Koliko tisuća krštenja malih i velikih, koliko vjenčanja, koliko pomirenja s dobrim Ocem Nebeskim u sakramentu svete ispovijedi, koliko posjeta bolesnika – to samo dragi Bog znade… Ali da sam još živ i da mogu još nastaviti misionariti, moram zahvaliti vašim molitvama i darovima.
S radošću vam želim reći da smo, zahvaljujući vašoj pomoći, mogli školovati na tisuće siromašne djece i mladih, koji bi bez naše pomoći i škole bili osuđeni ostati na brježuljcima, uz koju kozu, bez ikakve nade za dostojan ljudski život.
Uz pomoć domaćih časnih sestara prijateljica siromaha, s kojima surađujem od 1992., mogli smo nahraniti mnogo gladnih, obući golih i ozdraviti bolesnih.
Koliko vreća riže za naše velike blagdane – jadnim zatvorenicima!
Uime svih njih, i u svoje ime, želim svima reći iskreno – hvala. Zahvaljujem na novim darovima dobročinitelja kojima ću obradovati naše siromahe za Božić i Novu godinu. 
U njihovo ime i u moje ime svim dobročiniteljima iskrena zahvala, s našim molitvama da ih dobri Otac Nebeski obilato nagradi i blagoslovi.
Ujedno vam želim javiti da smo na blagdan sv. Katarine imali susret animatora pjevača Betlehemske zvijezde. Bilo nas je više od šezdeset, svih uzrasta, starijih i mlađih, uz ravnatelja Papinskih misijskih djela Ruande i posebnog svećenika animatora za Papinsko misijsko djelo sv. Djetinjstva. Susret se odvijao kod nas salezijanaca, u dvoranama ispod crkve Marije Pomoćnice. Od 31 župe naše nadbiskupije bilo je predstavljeno njih 27, što je svakako rekordan broj. Bilo je mnogo i veoma lijepih svjedočanstava kako se to misijsko djelovanje odvijalo prošle godine. Tisuće djece se spremalo za poslanje, uz pouke svima o radosnoj vijesti koju treba javiti svim ljudima – da je veliki Bog postao čovjek, malo Dijete Isus!
Od tog mnoštva djece izabrani su najbolji, od kojih su napravljene ekipe od dvanaestero pjevača, prema potrebama te župe. Uz mnoštvo djece aktivirali su se katehisti i mnogi odrasli aktivni kršćani u vođenju skupina pjevača. Mnoge kršćanske majke sudjelovale su u izradi prikladnih odora za anđele, pastire i kraljeve. Po ovim našim brježuljcima pjevalo se: „Gloria – slava Bogu na visini, a mir ljudima dobre volje. Amahoro – mir“! Uz katoličku djecu, došla su i djeca iz drugih vjerskih zajednica, a neki od njih su postali katekumeni, da bi mogli vršiti to poslanje ove godine.
Ja sam se silno radovao vidjevši kako je projekt Papinskoga misijskog djela sv. Djetinjstva, koji smo započeli mi misionari prije 17 godina u domu siročadi u Gatengi, pustio korijene u mnogim našim župama i donosi lijepe plodove.
Završavam uz pozdrav vama u Papinskim misijskim djelima i svim pjevačima Betlehemske zvijezde u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svima želim sretan Božić i blagoslovljenu 2020. godinu!


Povratak