Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Rusija–Pokajanje i molitva donose preobrazbu  

Objavljeno | 5.4.2017.

Pišu s. Augustina Mesarić i s. Mirjam Bubnjić
 
Dragi prijatelji, hvaljen Isus i Marija!
Božić smo proslavili u dječjem stilu, jer nastojimo život u župi prilagoditi potrebama mališana.
Zahvaljujući našemu kapelanu o. Sergiju, koji je završio studij za film i reklamu, naša su djeca pripremila pravi božićni film. Počevši od najvećih, koji su proučili u Bibliji otajstvo rođenja Bogočovjeka i o tome ispričali na početku kratkog filma, mališani od tri i četiri godine pokazali su roditeljima kako se treba za svetkovinu Božića sve na vrijeme pripremiti, a maleni Grigorij, kojemu su tek dva mjeseca, dočarao je stvarnost malog Isusa, Boga koji je postao čovjek.
 

U veljači se kod nas slavi dan zaštitnika domovine, a ove godine smo za taj praznik imali pet neradnih dana. To smo iskoristili za duhovnu obnovu školske djece, posebno one iz udaljenih sela. Oni su kod nas proveli pet dana u radosnim igrama, ponavljanju vjeronauka, šetnjama, a usput smo naučili i ponešto praktičnoga u kuhinji.
Rusija-Pokajanje-i-molitva-03.jpg
Trebalo je često na tržnicu da bi se za našu uvećanu zajednicu donijelo mlijeko. Jednog sam dana doživjela peh – nisam mogla pronaći slobodno parkirno mjesto. Nije bilo druge nego ostaviti auto podalje i trčati po mlijeko. Boreći se s ledom pod nogama, držala sam se zida kuće, kad tamo, umalo su me udarila vrata koja su se naglo otvorila. Odskočila sam korak naprijed i čula za svojim leđima riječi: „Vi ste iz crkve?“ Bilo je jasno da je to pitanje upravljeno meni, pa sam se okrenula. Na vratima je stajala visoka, nekada vrlo otmjena dama, a sada bolesna starica s natečenim nogama. „Vi ste iz crkve?“ ponovila je pitanje i počela pričati kako je njoj teško, kako se boji, ima dijabetes, visoki tlak i upravo je služba medicinske pomoći otišla od nje. „Meni je tako strašno, ja se bojim“, nastavila je pričati dok sam je ja s razumijevanjem slušala. S vidljivom uzbuđenošću ispričala mi je sve svoje grijehe zbog kojih se boji. „Radila sam abortuse, ubijala sam svoju djecu. Osjećam se strašno“.
Pokušala sam je tješiti i pozvala sam je na pokajanje i molitvu, a ona je odjednom podigla ruke i s ushitom izmolila na crkvenoslavenskom jeziku Oče naš. Još nikoga nisam vidjela da tako usrdno i gorljivo moli Oče naš kao ova starica, posebno zadnji dio gdje molimo za otpuštenje grijeha.
Rekla sam joj da ću za par dana doći k njoj i pomoći joj urediti sve za posjet svećenika i ispovijed. Tu je ponudu s radošću prihvatila. Kasnije smo je posjetile i pomogle joj pripremiti se za ispovijed. S pravoslavnim svećenikom dogovorile smo posjet njezinoj kući i primanje sakramenata. Kakva milost!
 
Rusija-Pokajanje-i-molitva-01.jpgDivna duhovna iskustva djece
No, nastavimo priču. Kod kuće se djeca čekala mlijeko i bilo im je dosadno te se razvila mala prepirka. Naime svi su graknuli na Alinu zbog neke njezine nepodopštine. Alina se na kraju rasplakala. No tu je bio jedanaestogodišnji Simeon iz Azova, dječak koji je prvi put došao u crkvu, i to samo zato jer njega u školi „nitko ne voli“. Dok je Alina plakala, on joj je prišao i tješio ju: „Ne zaboravi, Alino, da sada Bog na tebe gleda s ljubavlju.“ Divno je to kako je veliku istinu Simon naučio u tako kratko vrijeme.
Na blagdan sv. Josipa u župi smo imali novu milost, krštenje dvomjesečnog Miroslava. On je treće dijete u svojoj obitelji. Za taj veliki dan na svetu su misu došla brojna djeca. Iako je kapela bila prepuna, ipak se našlo mjesta za trčanje i igru. Došao je trenutak krštenja, igra je prestala, a male dječje glave okupile su se oko krstionice u kojoj će mali Miroslav primiti dar Božjeg djetinjstva. Djeca nisu propustila ni jedan detalj obreda i sve je bilo dobro dok Amalija, koja se krstila prije pet mjeseci, nije zatražila da se i ona okupa. Pojavio se i maleni Maksim, kršten prije jednu godinu, pa i on hoće u vodu. Ti mališani nisu razumjeli što se događalo, no petogodišnji Ivan i Dijana. Tako je Dijana rekla svojoj  sestrici: „Ne idi tamo, ti si se krstila“.
U suradnji s o. Sergijem, naša Marijana, koja se prije dvije godine krstila, napravila je fantastičnu propovijed za tisuću ljudi. Snimili smo tri videa na temu korizme, Velikog tjedna i Uskrsa. U dvama je govorila Marijana, a u jednom Kiril. Mi smo sestre uložile truda za kostime, a djeca su fantastično odigrala tajne naše vjere i sve stavila na YouTubeu. Možda će ih i vama biti zanimljivo pogledati, evo adresa:
I ne zaboravite staviti „palac gore“! 
https://youtu.be/rS8cbnO_kjg
https://youtu.be/JDgFSaazGwM
https://youtu.be/MCh-sShm-7A
 
Puno milosnih dana u preostale dane korizme i veliku uskrsnu radost svim dragim prijateljima žele karmelićanke BSI iz Taganroga – s. M. Augustina, s. Mirjam i s. Marija Bernardina.
 


Povratak