Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Rusija - Nova kapela za nova pokoljenja!  

Objavljeno | 1.1.2019.

Piše s. Augustina Mesarić

Bilo je to davnih 80-ih godina kad sam čula i zauvijek zapamtila riječi o. Celestina Tomića: „Bog uslišava sve naše molitve.“  Tada baš i nisam u to bila uvjerena, ali danas jesam.
Dragi čitatelji Radosne vijesti, želim s vama podijeliti još jedno iskustvo upravo te istine: „Bog uslišava sve naše molitve.“
Bilo je to 2012. godine u našoj misiji u Rusiji, u Taganrogu. Željele smo u naš rad s djecom unijeti više radosti i igre. Ali gdje? Nemamo kapele, nemamo dvorišta, nemamo dvorane... Možemo se igrati u maloj sobi, koja je i ured i soba za vjeronauk, ili u uskom dvorištu, ili na ulici. Zato smo s djecom organizirale odlazak u prirodu, u stepu. Vozeći se autom po stepskoj kaldrmi, naišle smo na zabačeno selo usred polja i uz jezero – ribnjak. Krajolik nam se toliko svidio da smo mi sestre, kao i župnik o. Raul, poželjele ondje imati kuću i veliko dvorište. Bila je to samo mašta, slična djetinjoj mašti. Nismo imali ni novca, niti donatora, a u župi je bilo mnogo hitnijih potreba. Župnik nas je tada tješio ovim riječima: „Željeti tako nešto nije grijeh, a moliti se možemo, pa to znači da smo nešto već i učinili.“

Do 2016. godine o tome nismo ni razgovarali, niti išta na tome radili, jer se 2014. i 2015. godine gradila župna kapela, pa je bilo puno posla i nije bilo vremena za maštanje.
Danas vidim da je već tada u Božjem srcu bila naša molitva koju se on žurio uslišiti. Samo mjesec dana poslije posvete župne kapele neočekivano nam se pružila prigoda na tom jezeru, za potrebe župe, dobiti veliko imanje s kućom. Možete zamisliti kako smo bili izneneđeni i sretni.
Stvari su se brzo razvijale, a o nekim događanjima u tom selu i na tom imanju već smo pisali. Od  lipnja 2016. godine ondje je bilo puno posla, ali i puno radosti, smijeha, igre, molitve pod vedrim nebom, katehizacije, plesa među voćkama, plivanja, skakanja po blatu, vožnja biciklima... To blaženo dvorište dvije godine poslije okupljalo je toliko djece, toliko doživljaja i toliko tihih trenutaka molitve, sabranosti i traženja Boga.
Prošle godine vidjeli smo da nam tamo veoma nedostaje mala kapela za slavljenje sv. mise i molitvu. Znala sam da sve moramo povjeriti u Božje ruke i bilo kako započeti. Počela sam s crtanjem kapele na starim papirima. A onda smo jednog dana u polju s jagodama zabili osam kolčića, koji su označavali gdje bi trebala biti kapela. Kolčići su bili bijele boje te su svi koji su dolazili znatiželjno ispitivali što ti kolčići znače. Sve znatiželjnike kojima smo objasnili o čemu je riječ obvezala sam da mole za izgradnju male kapele.
13. listopada 2018. godine bio je blagoslov nove kapele sv. Male Terezije. Dragi čitatelji, a sada ono najvažnije! Znate li koga je Gospodin uključio u tako brzu i operativnu akciju da se izgradi taj novi mali Božji dom u Rusiji? Vas, dragi prijatelji misija i navjestitelji evanđelja! Kad smo se s molbom obratili Papinskim misijskim djelima u Zagrebu, dobili smo pomoć i mogli sagraditi tu kapelu.
To je pravi dragulj na našem dvorištu. Šteta što sam ja s godinama malo usporena, pa nisam uspjela snimiti video i djecu koja trče ispred kapele, zaustavljaju se i daju mali poklon tomu svetom mjestu.
Hvala svima koji na bilo koji način pomažete misijski rad Crkve. Neka vas sve blagoslovi Gospodin i stostruko nagradi!
Vjerujte, Isus će uslišiti i ovu moju molitvu.


Povratak