Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Salomonski Otoci–Dragocjeni darovi i plodovi Duha Svetoga  

Objavljeno | 22.7.2015.

Iako smo na kraju svijeta, na naše veliko iznenađenje, posjetio nas je fra Miroslav Jelić, koji djeluje u hrvatskoj župi u Canberri, u Australiji. Bio je u pratnji svojih dvaju župljana. Željeli su vidjeti gdje živimo, kako radimo, kako nam mogu pomoći, iako su nam već puno pomagali u materijalu, odjeći i školovanju djece. Hvala im na otvorenosti prema potrebitoj braći.
 
Doček gostiju na brodu
Na brodu ih je, osim nas, dočekao i naš biskup te im podijelio uobičajene domaće vijence dobrodošlice. Nakon male okrjepe razgledali su katedralu u sjedištu biskupije, u gradu Aukiji, a onda se uputili u našu misiju u Bumu. Vožnja u malom čamcu bila im je poseban doživljaj. Promatrajući lagunu, uživali su u ljepoti prirode i sretno stigli u Bumu. Imali su prigodu upoznati ljude, običaje, probleme i različite osobitosti našeg kraja i života. Jedan od doživljaja bilo je prelaženje autom preko nabujale rijeke. Auto je zapao u blato. Mnogi ljudi su se brzo okupili za pomoć. Iako su bili do vrata u vodi, hrabro su vadili auto iz gliba. Dobro smo prošli, kvara nije bilo, pa smo se sretno vratili kući.
 
Tečaj za katehiste
Završio je tečaj za katehiste, koji je trajao tri mjeseca. Sudjelovalo ih je pedeset i dvoje i bili su veoma sretni jer im je s. Ruža sašila albe. Da bi se nakon pranja znalo koja alba komu pripada, izvezli smo na albama njihova imena. Tomu su se veoma radovali, jer su zadovoljni s malim.
Na svetkovinu Duha Svetoga, koji je zaštitnik naše župe, nakon svečane svete mise i molitava bilo je športsko natjecanje u nogometu i rukometu. Mladi su uoči Duhova svaku večer imali probe da svojim prekrasnim pjevanjem što bolje doprinesu svečanosti euharistijskog slavlja. Bili su simbolično odjeveni u crvene majice koje smo im darovali. Sami su na majicama otisnuli simbol Duha Svetoga.
 
Posjet redovnica različitih družbi
Budući da se nalazimo u Godini posvećenog života, na svetkovinu Duhova došle su nam u posjet sestre redovnice i braća redovnici iz različitih družbi te svjedočili svoje karizme. Mladi su napravili male kućice od lišća, tako da je svaka zajednica dobila kućicu gdje je mogla izložiti svoje materijale i razgovarati s mladima. Mladi su u skupinama išli od kućice do kućice, postavljali pitanja i razgledali panoe. Bile su prisutne domaće redovnice dominikanke, maristkinje, salezijanke, salezijanci, milosrdnice... Mi smo postavile slike i tekst o povijesti djelovanja družbe sv. Vinka. Veselili su se kad su vidjeli slike sa Salomonskih Otoka. Podijelili smo im čudotvorne medaljice, izreke sv. Vinka Paulskoga i sličice naše utemeljiteljice Katarine Labouré. Navečer je bila predviđena prezentacija. Budući da je padala jaka kiša, to nismo mogli realizirati. Bogu hvala, jer smo već bili i umorni.
 
Slavlje svete potvrde
U subotu poslijepodne uoči Duhova bila je sveta ispovijed za 315 mladića i djevojaka koji su primili sakrament potvrde. Po darovima Duha Svetoga snažnije će živjeti vjeru i prenositi ju drugima. Bilo je prekrasno vidjeli povorku mladića i djevojaka kako svečano ulaze u hram Duha Svetoga da im podijeli svoje darove. Krizmao ih je biskup John iz Honiare, jer je naš biskup Chris odsutan. Slavlje je trajalo tri sata. Biskup im je u propovjedi naglasio kako je dragocjeno primiti darove Duha Svetoga te živjeti po njima, biti vjeran Bogu, Crkvi i svojemu narodu. Biti hrabri u svim poteškoćama... Nakon mise biskup, svećenici i redovnice bili su na zajedničkom objedu koji su pripremile vrijedne gospođe. Kuhalo se u našoj kuhinji, a uz nju je smještena i blagovaonica.
Zahvaljujemo Bogu na lijepom vremenu i svemu što je lijepo i svečano prošlo. Došli su i vjernici iz udaljenih sela. Spavali su i kućama od lišća. Nije im bilo ugodno jer je noću padala kiša, pa je bilo svježe. Zato je trebao koji panadol, aspirin, a ponekad kod temperature i antibiotik. U športskim natjecanjima bilo je nekoliko povrjeda, ali nisu bile teže. Sve je dobro i mirno prošlo. Pobjednici su veselo, uz pjesmu, pošli kućama, zadovoljni uspjehom. Svi igraju, a ipak jedni dobiju nagradu. Budimo i mi prvaci u kršćanskom življenju, hrabro kročimo pobjedniku Kristu. Svima vama, dragi naši dobročinitelji i prijatelji, koji nas pratite molitvama i darovima, da bismo mi mogle pomoći drugima, šaljemo veliki pozdrav s Pacifika. Preporučamo se u vaše molitve i molimo za vas.
 
Vaše zahvalne sestre milosrdnice iz Bume: s. Slavka, s. Jasna, s. Ruža i s. Marta.


Povratak