Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Salomonski Otoci–Ređenje i mladomisničko slavlje  

Objavljeno | 6.4.2017.

Piše s. Marta Nikolić
 
Poštovano uredništvo i prijatelji misija!
Nalazimo se u Godini sv. Vinka Paulskoga. Njegovo djelovanje širi se već 400 godina po njegovim sljedbenicima. Bogu hvala na tako lijepu daru da upravo u toj godini imamo tri domaća ređenika, koji pripadaju družbi lazarista. Prisustvovali smo lijepoj svečanosti. Bilo je dirljivo i lijepo kad su ih njihovi roditelji dopratili do oltara i predali ih ocu biskupu i ocu provincijalu. Ređenici su o. Jeffry, o. Lorence i o. Benjamin.

„Tri mlade osobe predaju se Bogu. Uzeti su od naroda i daju se narodu, da služe siromasima poput sv. Vinka. Vrata njihovih ureda uvijek će biti otvorena da mogu slušati i male i velike, da mogu dati korisne savjete, poučavati u vjeri i dovoditi ljude k Bogu. Znat će biti otac i majka potrebitima, jednostavni poput sv. Vinka, živeći u vjeri i providnosti“, naglasio je biskup.
Za vrijeme polaganja ruku prisutnih svećenika jedan mladić nosio je simbol gorljivosti, vatru u obliku srca, do nogu prostrtih mladomisnika, a dva su bogoslova otpjevala litanije. Novi svećenici pomazani su uljem i nastavili su koncelebrirati s biskupom u službi oltara. Prelijepo misno ruho izradila je s. Ruža: s prednje strane kalež, klas pšenice i grožđe, a na leđima križ isprepleten klasom pšenice.
Na kraju sv. mise ređenici su podijelili blagoslov svim prisutnima. I makar je potrajalo, svi su željeli primiti blagoslov i čestitati mladomisnicima.
Salomonski-otoci-Redjenje-06.jpg
Nakon blagoslova rodbina i prijatelji pozvani su na ručak u bogosloviju. Kad su svi stigli, otac biskup blagoslovio je jelo i svi su prisutni dolazili do švedskog stola i posluživali se. Uz jelo bilo je pomalo zabave, prema narodnim običajima. Zabava je potrajala do kasno navečer.
Rodbina mladomisnika donijela je poklone – plodove zemlje: veliki grozd banane, kasavu, krumpir te živu svinju. Dok su svi pjevali, svinja je počela roktati, valjda misleći da i ona treba nešto reći. Dragi prijatelji misija, preporučamo naše mladomisnike u vaše molitve, da budu dobri i preuzmu svetu službu u njihovom narodu, radeći za Boga i dobro bližnjih.
Ređenje je bilo u subotu, a u nedjelju je slijedila mlada misa, skupa s provincijalom Gregom, koji je doputovao iz Australije za slavlje. Nakon službe Božje bilo je dijeljenje blagoslova prisutnima.
Ovih dana bio je pravi prolom oblaka. Jedne noći toliko je kiše palo da se rijeka izlila iz korita i poplavila cijelu bogosloviju. Voda je tekla kao slap, i donijela je puno mulja. U nesreći je sreća što su kuće na „nogama“, pa je voda bila ispod kuća. Bogu hvala, brzo se povukla, no iza sebe ostavila je prljavštinu, a to je žarište malarije i drugih bolesti.
 
Salomonski-otoci-07.jpgPosjet apostolskog nuncija
Uza sve ove nedaće bogosloviju je uspio posjetiti apostolski nuncij Oceanije mons. Kurian Mathew Vayalunkal. Svečano, uz narodnu dobrodošlicu. Mladići su iskočili iz šume i naoružani kopljima, strijelama i sjekirama, obučeni u lišće, izveli tradicionalni napad. Nakon dočeka nuncij je pošao u kapelu i predvodio bogoslužje. U homiliji je uputio riječi ohrabrenja i snage u hodu za Gospodinom: „Hrabro ići naprijed, upotrijebiti vrijeme za studij, jer Bog sa svakim ima plan, u budućnosti biti dobar pastoralac, radeći u uredu ili kojoj drugoj povjerenoj dužnosti, gdje ne postoji radno vrijeme, već se služi od 0 do 24 sata. Bogoslovija je mjesto gdje se sprema za budućnost života. Ako se sada naučite živjeti za Isusa i u Isusu u molitvi i adoraciji, lakše ćete nositi životni križ. Križ nas prati. Isus ga je prvi nosio i pokazao put, idimo za njim hrabro i postojano, ne kloneći.“
Nakon euharistijskog slavlja susret se nastavio kod zajedničkog stola, koji su pripremili bogoslovi uz pomoć sestara.
Pozdravni govor i zahvalu izrekao je o. Paulos, rektor bogoslovije te otac nadbiskup Chris Chordone, kao i bogoslov koordinator u ime bogoslova. Zahvalili su na posjetu i otpjevali pjesmu zahvale.
Pozdrav po valovima Pacifika i svako dobro uz preporuku u molitve!


Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga iz Bume
 


Povratak