Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Salomonski otoci – Početak nove školske godine u Misiji Buma  

Objavljeno | 12.4.2018.

Dragi čitatelji Radosne vijesti,
javljam vam se na početku nove školske godine, koja kod nas počinje u veljači. Djeca nam dolaze iz sela koja su udaljena čak i 50 km. Svako dijete ima svoju priču – neka djeca nemaju roditelje, neka dolaze iz mnogobrojnih obitelji, nekima su roditelji rastavljeni, a neka su djeca morala obrađivati vrtove ili prodavati kokos da bi zaradila novac. Nažalost, novca uvijek nedostaje… Ovim putem želimo zahvaliti svim dobrotvorima i ljudima otvorena srca, jer smo uz vašu pomoć mogli upisati u školu 650 djece. U našim ste molitvama i zajedno smo jači. 
 

Proslava mlade mise u našoj župi
 
Nakon blagoslova našega obrazovnog centra u njemu se odvijaju brojni događaji, seminari za učitelje i duhovne obnove. Također u centru često prenoće prolaznici u slučaju nevremena na moru, nedostatka goriva ili ukoliko im se dogodi neki kvar. 
Ove je godine u našoj župi proslavljena mlada misa. Svi su gosti bili smješteni kod nas, ali prostor je ipak bio premalen. Zbog toga su se obroci pripremali i u okolnim kuhinjama i svi su bili spremni pomoći. Nakon ručka nastavili smo slavlje uz pjesmu i ples, zahvalni Bogu što su Crkvi darovana dva nova posvećena člana. Preporučamo ih u vaše molitve, da bi bili što bolji pastiri svog stada. Od dvojice mladomisnika, vlč. Kennedy dolazi iz naše župe, a vlč. Salerino je s otoka Malaite. Na praksi je bio u Bumi, a sada je dobio službu kapelana u našoj župi.
 
Automobil ili vozilo hitne pomoći?
 
Mlade su djevojke za vrijeme praznika dobro iskoristile slobodno vrijeme. Sestra Ruža naučila ih je šivati, tako da su same sebi sašile suknje za školu. Ovdje je obvezno nošenje uniformi, a one se razlikuju po bojama. Sestra Ruža ih je također naučila kako napraviti krunice, pa su i njih same izrađivale, zajedno s uniformama i torbama za knjige. Zahvalne smo našim sestrama koje su nam poslale potrebne materijale – zrnca, konac i križiće.
Uza sav posao i rad u ambulanti, imamo još dužnosti. Naš automobil služi i za prijevoz bolesnika, poput prave hitne pomoći.
Jedne je noći, baš kad sam se pripremala za počinak, zazvonio mobitel. Bila sam toliko umorna i osjećala sam da nemam snage odgovoriti na poziv. Zvali su me iz ambulante zbog trudnice koja je u tom trenutku rađala i trebala stručnu medicinsku pomoć. Nosila je blizance, od kojih je jedno dijete uspješno porodila, ali s drugim djetetom bilo je određenih komplikacija. Bilo je potrebno prevesti ju u bolnicu, koja je udaljena 33 km. Nakon dva sata vožnje po makadamu sretno smo stigli  i porođaj drugog djeteta je također dobro prošao.
Nakon nekoliko dana dobili smo još jedan poziv da prevezemo rodilju u rodilište. Na putu do bolnice probušila se guma na automobilu, ali uz Božju pomoć, i taj smo put sretno stigli do bolnice.
To je naša svakodnevnica, koju je teško opisati i razumjeti, ali zbog toga smo vam još više zahvalne na svakoj materijalnoj pomoći, jer nam je automobil zaista neophodan u našem djelovanju.
Zahvalne smo i što nas pratite svojim molitvama. Mi također molimo za vas i želimo vam sretne i blagoslovljene uskrsne blagdane!  
Sve čitatelje i prijatelje misija po valovima Pacifika srdačno pozdravljaju vaše sestre iz Bume! 
 


Povratak