Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Tanzanija–Domaćinska škola Sv. Monike U Mbingi  

Objavljeno | 6.9.2017.

Piše s. Kaja Perić
 
I ovdje se u Tanzaniji na području obrazovanja daje prednost teoretskomu znanju. Obrazovanje za praktične sposobnosti i vještine dolazi u drugi plan. Tako zanatske škole, kao što je naša Domaćinska škola, postaju drugo ili trećerazredne škole, koje se manje cijene.
 

Država podupire općeobrazovne škole, a zanatske škole i škole poput naše, koja školuje djevojke za praktična zvanja u domaćinstvu, ne dobivaju ni idejnu ni financijsku podršku. Muškarci i žene s dobrom izobrazbom u nekom zanatu s vremenom postaju sve rjeđi. Budući da su dobre općeobrazovne škole prilično skupe, takve škole mogu si priuštiti prije svega dobrostojeći. Javne škole su s obzirom na opremljenost, nastavni kadar, zgrade ili obrazovna sredstva velikim dijelom u vrlo lošem stanju.
To predstavlja za roditelje siromašnijih djevojaka vrlo velike probleme, jer mladi često ne mogu razumjeti da njihovi roditelji, jednostavno, ne mogu platiti školovanje. Mnoge se djevojke zbog financijskih razloga više ne mogu školovati, pa prekidaju školovanje. Mi pokušavamo i takvim djevojkama pružiti šansu. Našim idejama, snagom, sposobnošću da ih oduševimo i uvjerimo zalažemo se da djevojke s nadarenošću za praktična zvanja motiviramo za zanatsku školu.

Tanzanija-Domacinska-skola-02.JPG

Naša škola je povezana s našim internatom. Većina djevojaka odlazi samo dvaput godišnje svojim kućama; neke od njih dolaze izdaleka i nemaju novca za putne troškove. Iz tog razloga se trudimo da život u internatu učinimo što je moguće ljepšim. Živimo kao jedna velika obitelj, gdje svatko ima svoja prava, ali i obveze. Nastavnike i stručne učitelje moramo sami plaćati. A budući da su gotovo sve naše učenice siromašne, one same svojim radom daju prinos za podmirenje troškova. Primorani smo da se i igra i učenje provode uz rad. Imamo velik vrt, koji sami obrađujemo, a povrće služi za naše vlastite potrebe. Osim toga imamo i dvije svinje, kokoši, kao i naše kućne ljubimce – mačke. Imamo i lijepo dvorište, s prekrasnim cvijećem i ukrasnim biljem, imamo lijepo mjesto za molitvu kod Marijine špilje, gdje svi rado borave. Svaki dan započinjemo zajedničkom molitvom.
Učenice se obrazuju u teoretskim i praktičnim predmetima. Nakon uspješno završene naše škole djevojke imaju mogućnost odabrati hoće li se zaposliti ili će odmah ili kasnije nastaviti školovanje u kojoj drugoj školi. Na kraju svake školske godine učenici polažu završne ispite, kako iz teoretskih predmeta, kao što su engleski, matematika, prehrana, materijali, tako i iz praktičnih predmeta, poput šivanja, kuhanja i korištenja računala.
Učenice koje brzo shvate gradivo pomažu onima kojima treba nešto više vremena, i to u malim grupama. U praktičnim predmetima radimo slično: nadarenije učenice dobivaju svoje „naučnice“, kojima s puno strpljenja trebaju pomoći da i one svladaju zadatak. Nastojimo da i kao razred postignemo sve bolji rezultat. Timski rad u ravnopravnosti je kod nas uobičajena stvar. Uvijek se trudimo da učenje bude u dobroj atmosferi. Raduje nas da nam učenice i godinama nakon školovanja navrate i zahvale za sve što su kod nas naučile.

Tanzanija-Domacinska-skola-07.JPG
 
Izazovi s kojima se naročito moramo nositi su sljedeći:
 
  • Sve niža razina znanja u osnovnim školama. Istovremeno su završni ispiti u zanatskim školama sve zahtjevniji.
  • Novi propisi koje donosi vlada, odnosno državna ispitna komisija, čija je realizacija često vrlo skupa, a djelomično i potpuno nemoguća.
  • Sve veće osiromašenje obitelji učenica, tako da sve manje možemo očekivati da plate školarinu.
  • Rast plaća nastavnika i stručnih učitelja, skuplja nastavna sredstva, kao i troškovi života.
  • Ophođenje s “novim medijima”, naročito s mobitelima. I kod nas oni sve više utječu na društveni život. U tom pogledu mladi stoje pred velikim izazovima.
  • I ovdje se osjeća promjena klime, što dovodi do smanjenja prinosa žetve.
 
Dragi prijatelji i dobročinitelji misija, neka vas dobri Bog nagradi za svaku pomoć i neka vas sve blagoslovi.
 


Povratak