Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Tanzanija–Žene u nevoljama  

Objavljeno | 4.11.2014.

Dragi prijatelji misija!
Želim vas upoznati s nekoliko bivših učenica naše domaćinske škole u Mbingi. One su se našle u nevoljama i pomažemo im prema našim mogućnostima. Ima i mnogo drugih žena u sličnim prilikama koje nam se obraćaju za pomoć i koje zahvaljujući dobročiniteljima možemo podupirati.

Margareth
Margareth smo omogućili školovanje za krojačicu i zaposlili smo ju kod nas u školi da šiva. Kasnije se udala za seljaka s malim posjedom i pomogli smo im da u Mbingi sagrade kućicu. U samo pet godina dobili su četvero djece: Eliasa, Daniela, Basiliusa i Esther. Za vrijeme treće trudnoće Margareth je morala prestati raditi, jer je gotovo svaki dan netko bio bolestan. Kratko nakon rođenja Esther muž joj je rekao da ima drugu ženu, koju bi htio dovesti u njihovu kuću. Margareth to nije mogla odobriti, budući da je postojala sumnja da ta žena ima AIDS – sidu. Njezin muže se na to razljutio i naredio Margareth da odmah uzme svu svoju djecu i vrati se kući svojoj majci, što je ona i učinila. Nevolja je još i u tome što njezina majka ima dvoje djece s teškim tjelesnim potrebama i živi bez ikakvog prihoda.
Naša škola je obitelji pomogla kako je najbolje mogla. To je dodatno teško opterećenje, jer je naša domaćinska škola prepuna djevojčica iz siromašnih obitelji koje ne mogu platiti školarinu.
 
Emmanuela
Tanzanija-Zene-u-nevoljama-sestra-Kaja-Peric-05.JPGEmmanuela se odmah poslije završetka škole udala. Brzo je dobila dvoje djece, jedno za drugim: Innocenta i Theodora. Njezin muž je trgovao robom iz Malavija i Mozambika. Jednoga dana je uhvaćen u Malaviju s drogom te je zatvoren i pretučen. Umro je u zatvoru u Malaviju. Emmanuela je ostala s dvoje malene djece u svojoj kolibi. S drugim muškarcima je dobila još troje djece: Baraka, Anuka i Josefa. Emmanueli smo neprestano pomagali, barem onoliko koliko smo mogli. Njezin sin Innocent, uzoran mladić, došao je u srpnju k meni i rekao mi da u kolovozu odlazi u sjemenište, kako bi postao svećenik. Neka Bog blagoslovi njegov početak u hodu prema ostvarenju duhovnog poziva.
 
Konsolata
Konsolata se udala i izgledalo je da je sve u redu. Njezin muž je bio učitelj. Prvo su dobili blizance, a zatim još dvoje djece. Muž je unaprijeđen i otišao je studirati u Dar es Salam. Da bi imao manje troškove, stanovao je kod obitelji koja je u rodu s Konsolatom. Kada je završio studij, žena domaćica je tražila da ju oženi, što je on odbio. Ona se razljutila, podmitila je nekoliko ljudi da svjedoče da je cijelo vrijeme seksualno iskorištavao njezinu maloljetnu kćer. Osuđen je na 15 godina zatvora. U to vrijeme su umrli blizanci, a zatim i drugo dvoje djece. Konsolata je ostala sama, bez dohotka i bez zdravlja.
 
Evodia
Tanzanija-Zene-u-nevoljama-sestra-Kaja-Peric-03-(1).JPGEvodia se udala i dobila dva sina. Nakon kratkog vremena su oboljeli od neke krvne bolesti. Muž ju je sve češće tukao i predbacivao joj je da nije u stanju roditi zdravu djecu. To više nije mogla podnositi i preselila se sa svoja dva dječaka u siromašnu kolibu. Pomažemo joj koliko možemo. Dječacima je sada bolje.
Ovim opisom željela sam vam prikazati jedno područje našeg rada na kojem se susrećemo i bavimo s velikim poteškoćama. Naravno da u našem služenju ima puno radosti te bih mogla izvijestiti o sreći i uspjehu mnogih naših bivših učenica. Ovim pismom željela sam da do riječi dođu bivše učenice sa svojim sudbinama, za koje domaćinska škola i dalje ostaje važno mjesto podrške i koje mi možemo podupirati zahvaljujući vašoj pomoći.
Neka dragi Bog nagradi vaše darivanje! U ljubavi i molitvi zahvalna vaša,
 
S. Kaja Perić, misionarka
 


Povratak