Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Tanzanija - Noela je otišla gladna u školu  

Objavljeno | 4.6.2019.

Piše don Dražan Klapež

Svako dijete ima pravo na radosno djetinjstvo i školovanje. Srce me boli zbog činjenice da u 21. stoljeću postoje dijelovi svijeta gdje djeca to nemaju. Tako je, nažalost, i ovdje u Tanzaniji. I još kad su k tomu gladna i bolesna, nema strašnijega. Svakodnevica je te djece teška i u potpunosti drugačija nego u nekim drugim dijelovima svijeta.
Mnoga se djeca bude već u ranu zoru i putuju u udaljenu školu da bi došla na vrijeme na nastavu. Satima pješače do škole. Put nije lagan, a prijevoza nema. Mnoga ne doručkuju, jer rano ustaju, a mnogane doručkuju zato jer nemaju što. Tako su djeca cijeli dan, od rane zore do kasnog popodneva, u školi s praznim trbuščićem i zbog toga često padaju u nesvijest.
Tako su nedavno u Luhindu, uosnovnoj školi, malu Masajku iz trećeg razreda, koja je pala u nesvijest, morali prebaciti motociklom u ambulantu.
Učitelji su najprije posumnjali da je dijete bolesno, da ima malariju, ali liječničkim pregledom utvrđeno je da je uzrok bio – glad.
Tužno je to. Pretužno.


Mala djevojčica Noela Shangalalila navečer nije ništa jela. Ostala je s bakom u kolibici, doksu joj roditelji otišli s kravama na pašuu savanu, u tada sušnom periodu godine. I baka i djevojčica nisu imale što jesti. Ujutro jemala Noela moralau školu gladna i od gladi se onesvijestila.
Veliko siromaštvo i borba za život zajednički su u mnogim obiteljima na ovom području, a najviše ispaštaju djeca.
Državne vlasti odnedavno su započele program da se djeci u školi daje jedan obrok, međutim sve to ne funkcionira najbolje. Neke škole predlažu roditeljima da daju mali novčani prilog da bi djeca mogla imati jedan obrok u školi. Ali ljudi su siromašni.
U našem Dječjem vrtiću „Alojzije Stepinac“ u Dakawi i Osnovnoj školi „Elizabeta Sanna“ u Magogu djeca dobiju jedan obrok dnevno, ali to je samo kapljica dobrote u oceanu problema koji tište ove dobre ljude s kojima živimo.
Molimo da nikada više ne bude gladne djece i nadamo se boljemu sutra.
 
Lijep pozdrav svima u domovini!
 
 Povratak