Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Tanzanija - samo zajednički možemo uspjeti  

Objavljeno | 26.2.2019.

Piše don Velimir Tomić

Misija Kisongo brzo se razvija, tako da je sve više posla, a manje prigoda za javljanje, ali bilo to i zadnjim snagama, želim napisati koju riječ kao izraz zahvalnosti svima vama, dragi prijatelji misija, koji nas neprestano pratite svojim molitvama i darovima da bismo mogli potrebitima više posvjedočiti našu blizinu i ljubav!
Iza nas su blagdani i događaji koje je teško sve prenijeti na papir i približiti radost naših vjernika u vrijeme Božića i proslave Nove godine, kao i Sveta Tri kralja. Često smo u osobnim kontaktima s našim prijateljima i dobrotvorima, ali želim nešto podijeliti i s onima s kojima nismo u mogućnosti često komunicirati. Prošle godine, u listopadu, napunilo se točno 30 godina mojeg boravka u Tanzaniji i Bogu sam zahvalan što mi je dao ljude na mojem životnom putu da sam mogao ostvarivati željene ciljeve.
 

Prošao sam kroz tri biskupije i svugdje sam, uz pomoć dobri ljudi, nešto napravio i mogu reći da smo zajednički donijeli promjenu na bolje u životu potrebitih ljudi i približiti im Isusa. Sad sam došao na posljednju postaju, u Misiju Kisongo, u Nadbiskupiju Arusha. Zanimljivo, a i znakovito je, svoje prve misionarske korake 1988. godine započeo sam u Biskupiji Iringa s pok. Andrijom Iličićem i Nikolom Sarićem, našim prvim hrvatskim misionarom u Tanzaniji. Sad smo opet Nikola i ja, nakon mnogo godina, zajedno. Nikola se ozbiljno razbolio 2016. godine, ali bez obzira na bolest ne miruje, nastavlja raditi jednako kao i godinama prije. Naša misija ima vrlo mnogo zauzetih vjernika i prava je milina s njima raditi! Međutim nas dvojica nismo ni izdaleka dovoljni za sav taj posao. Zato, priznajem, očekujemo i nekojega novog misionara, da bismo imali sigurniju budućnost.  
Aktivno radimo na izgradnji naše crkve. Prikupljamo i dalje sredstva za nastavak radova, jer nam je nova crkva veoma potrebna. Prostor koji trenutačno koristimo za svetu misu nije nam dovoljan. Jednostavno, ne stanemo svi u crkvu. Rastemo kao zajednica i radi toga sam vrlo sretan te zahvaljujem svima koji ste svojim darom već pomogli, ali i svima koji će to tek učiniti. Samo zajednički možemo uspjeti. Vjerujem da će Gospodin blagosloviti to zajedništvo. S obzirom na to da se Providnost uvijek pobrinula, nadamo se da ne će ni ovaj put biti drugačije!
Ove godine vrijeme nas je poslužilo, posebno u dane Božića i Nove godine, pa smo bez poteškoća slavili polnoćke i dnevne svete mise, koje ovdje traju satima, a usto, Bogu hvala, niti jednog incidenta nije bilo u zemlji. Na sam blagdan Božića organizirali smo pristojan objed za sve stare i bolesne i one koji potpuno oskudijevaju. Stoga smo u svim bazičnim zajednicama, kojih ima 15, posredstvom naših predstavnika u tim zajednicama prikupili podatke o potrebitim obiteljima i bez razlike tko je ili nije član naše Crkve osigurali za 74 obitelji ulje, šećer, rižu i sapun. Također smo prikupili potrebne namirnice za tri sirotišta, pa i njima uljepšali blagdan Božića. To ne bismo uspjeli bez ljubavi i donacije prijatelja naše misijske postaje. Misije ne mogu napredovati bez ljubavi!
U posljednje vrijeme imali smo i posjetitelje iz domovine, koji su nam financijski puno pomogli. Nadamo se da će vas biti još i više iz BiH i Hrvatske prigodom blagoslova naše nove crkve te vas ovim putem sve srdačno pozivam!  
Sad je već dosta kasno i slabo se vidi, pa mi preostaje da vas sve još jednom srdačno pozdravim i zaželim puno hrabrosti u novoj 2019. godini. Za svako vaše dobro neka vas dobri Bog obilno nagradi i blagoslovi! Uvijek ste u našim molitvama i zahvalama.
Uvijek zahvalni vaši misionari Nikola i Velimir te naš dragi puk
 


Povratak