Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Zambija–Srebrni jubilej domaće redovnice  

Published | 2/17/2015

Sestra Perpetua potječe iz jednog sela nedaleko od Misije Ndjoko. Njezini su roditelji primili katoličku vjeru od ranijih misionara, koji su povremeno posjećivali njihov kraj, a dolazili su iz tadašnje Misije Sesheke.
Nedavno je sestra Perpetua proslavila 25. godišnjicu svojega redovničkog zavjetovanja. Željela je da proslava bude u njenom rodnom selu i sadašnjoj Misiji svete Marije Ndjoko.

Još kao djevojka susrela je sestre sv. Franje, koje su imale kuću u gradu Livingstoneu. Obnašala je dosad više službi kao redovnica. Jedno vrijeme je radila u Livingstoneu, u kući Kwenuho, brinući se za djevojke koje su se odale prostituciji. Onda su ju poglavarice poslale na studij medija u Rim. Danas je sestra Perpetua ravnateljica katoličkog radija "Mosi o Tunya" u Livingstoneu.
Na proslavi su se vjernici Misije Ndjoko radovali sa s. Perpetuom i zahvaljivali dragomu Bogu za dar njezina zvanja. Dopratile su ju njezine sestre u redovništvu. Sv. misu je predvodio biskupov izaslanik, generalni vikar Jeff Tembo, u zajedništvu s petoricom svećenika, a bio je prisutan i đakon.
Otac Jeff je u propovijedi zahvalio njezinim roditeljima, koji su svoju kćer odgojili u vjeri i time joj otvorili put prema Bogu posvećenomu životu. U tom vremenu bilo je vrlo malo ljudi u njezinu selu i među rodbinom koji su bili članovi crkvene zajednice, tako da nije imala podršku vjerničkog okruženja. No roditelji su učinili svoje, a mlada Namasiku Mutonga, kako joj je rođeno ime, imala je dovoljno unutarnje snage i zaljubljenosti u svojega nebeskog zaručnika, kojemu je 25 godina vjernosti slavila.
"Ovo će imati pozitivan utjecaj na tvoje vjernike", došapnuo mi je o. Albert Njamba, uz kojeg sam sjedio na klupi kraj oltara dok je zbor poveo radosnu pjesmu i ples zahvale Gospodinu nakon pričesti. "Jest, bit će to novi poticaj, a mnogi će se čuditi, jer ovo još nisu vidjeli u Ndjoku", složio sam se.
 
Don Boris Dabo
 


Back