Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Misijska duhovnost  

Ne drži ga mjesto

Piše vlč. Antun Štefan
Unatoč godina molitvenog života i iskrenih napora da živimo za Boga, primjećujemo da još uvijek imamo puno pogrešaka, i osobnih i crkvenih, i da nam ne ide onako kako bi trebalo i kako bismo htjeli. Nije sve bajno i tako će uvijek biti. No ne smijemo gubiti optimizam. U prispodobi o žitu i kukolju, sjećate se, Isus mirno kaže: „Neka rastu zajedno.“ Neka rastu… Bog ima svoje vrijeme i svoje načine. Njemu se nikuda ne žuri. On je život. On nam vjeruje. Papa Franjo običava reći da je vrijeme važnije od prostora, da trebamo dugoročne procese, a ne biti opsjednuti neposrednim rezultatima (usp. EG, 222 – 225).

Objavljeno | 8.11.2019.

Pročitaj više


U stvarnosti sve ovisi o Bogu

Piše vlč. Antun Štefan

U svojoj pobudnici Evangelii Gaudium – Radost evanđelja, koja je objavljena 26. studenoga 2013. godine, papa Franjo piše nam o Crkvi s otvorenim vratima, Crkvi koja zna svima naviještati radost evanđelja, radosnu vijest da nas Bog voli, te nas poziva da iziđemo iz vlastite udobnosti i da imamo hrabrosti otići na periferije, kojima je potrebno svjetlo evanđelja. Svi smo pozvani učiniti taj novi misionarski izlazak.
O toj „Crkvi koja zna naviještati“ govori Isus u prispodobi o kraljevstvu Božjem (Mt 13, 1 – 9) koje on uspoređuje s malim sjemenom, koje raste tiho, sve dok ne postane golemo drvo.
Objavljeno | 14.9.2019.

Pročitaj više


Jednog vrapca dobivaš besplatno

Piše vlč. Antun Štefan

Pariška je katedrala Notre-Dame izgorjela. Ostali su samo zidovi. I mada nam je u srcu nevjerica i tuga, razmislimo što nam time Isus hoće reći. Diljem svijeta svjedoci smo krađa i vandalizama u katoličkim crkvama, kao i masovnih ubijanja vjernika. Progon kršćana je, po navodima organizacije „Open Doors“, globalni trend već više od deset godina. Prema tom izvještaju, s 2782 u 2017. godini broj ubijenih kršćana porastao je na 4136 u prošloj godini.
U Francuskoj, dakle u zemlji koju nazivaju „najstarijom kćeri Crkve“, 2018. godine vandalizirano je 875 katoličkih crkava, a krađe su prijavljene u njih 129. Svakodnevno su dakle oskvrnute najmanje dvije crkve.
Na televiziji te večeri kad je gorjela Notre-Dame, mlada studentica marketinga Solène, sva potresena, mudro je rekla: „Za mene je taj događaj vezan uza sadašnje duhovno stanje Crkve. Gori zato da bismo mogli bolje izgraditi.“
 

Objavljeno | 3.6.2019.

Pročitaj više


Povratak