Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

„E, jesi magarac!“  

Objavljeno | 3.12.2020.

Piše vlč. Antun Štefan
 
Dolazi nam Božić i pisat ću vam o magarcu. Mislim da to ima smisla. Ovaj put stvarno moram biti sebičan. Kao dječak uvijek sam za nešto bio kriv, ali mi nije bilo jasno zašto. Nisu mi ni imali potrebu to objašnjavati. No zato su me uvjeravali, i to vrlo profesionalno i redovito, da je šiba izrasla u raju. Al› što se kaže – bilo pa prošlo. Pred svojim vršnjacima često sam znao ispasti magarac. Bilo mi je krivo. Ali samo tada. A danas, ne ćete vjerovati, danas se ponosim kad mi kažu: „E, jesi magarac!“

Isus, spasitelj svijeta, rodio se u štali da bi svaki čovjek znao, i to uvijek i uvijek, da je voljen, ludo voljen od Boga. Bog se rodio u štali zbog čovjeka i svega što čini čovjekov svijet, pokraj osla i vola. Na slami, u jaslama. Nije mogao niže od toga. Ali to za Boga nije sramota jer Bog je došao radi čovjeka. A Bogu, kad se radi o čovjeku, ništa nije sramota. Bog se rodio u štali samo zato da nijedan čovjek ne bude niže od njega, iza njega. Zato da bi čovjek znao da je velik. Baš svaki! Da je dostojan jednog Boga. Pravoga i jedinoga. Isus, Sin Božji, „oplijenio“ je samog sebe, kažu nam Pisma. Zato, vidite, kad mi kažu: „E, jesi magarac!“ i kad se osjećam da sam pao s konja na magarca, to više ne smatram groznim. Naprotiv! Isusu i njegovima magarac je najomiljenije stvorenje.
I otad je za nas kršćane biti kao magarac ustvari povlastica. Štoviše, poziv! Gledajte, da nije bilo magarca, Sveta obitelj nikada ne bi došla u Betlehem. Sjećate se, Marija je već bila u visokoj trudnoći. A tko bi grijao štalu i Dijete u jaslama da nije bilo njega – magarca!? Tko bi ga nosio kad je trebalo u zbjeg u Egipat, da nije bilo opet njega – magarca!? A da ne govorim o Cvjetnici.
Znate li vi da jedan magarac može živjeti i 45 godina, pa si sve nekako mislim da bi onaj magarac iz Jeruzalema mogao biti isti onaj koji je dijete Isusa nosio u Betlehem. Magarci su vam, istina, tvrdoglavi, ali i vrlo inteligentni, strpljivi, izdržljivi i odani. Što se mene tiče, moram čim prije potražiti onu moju staru magareću klupu. Neka me! Tako ću barem uvijek biti uz Isusa.
Sretan ti rođendan, dragi moj Isuse!
 


Povratak