Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Ostani s nama, Gospodine!  

Objavljeno | 1.4.2019.

Piše vlč. Antun Štefan

Slavnu evanđeosku molitvu iz Evanđelja po Luki (Lk 24,29) izabrao je sv. Ivan Pavao II. za naslov svojega apostolskog pisma za Godinu euharistije (2004./2005.). Sveti otac u njoj razmišlja nad jednom od najpoznatijih euharistijskih epizoda, onoj u kojoj se Isus susreo s dvojicom tužnih i razočaranih učenika na putu u Emaus, o susretu koji je kulminirao otvaranjem očiju te hrabru i odlučnu povratku na polja naviještanja uskrslog Krista.


Dvojica učenika bježala su od mjesta gdje su im potonule sve lađe i gdje im je stao svijet. Bili su razočarani i tužni. Stvarnost im je postala neizdrživa. Trebalo je nastaviti vjerovati, a oni više za to nisu imali snage. Takvo stanje duha prolazi i današnja Crkva, uronjena pomalo u duhovnu zbrku. Analize i rasprave o Crkvi često završavaju s tom konstatacijom, a nakon toga slijedi neutješan uzdah. 
Istina, neke situacije to i potvrđuju. Takvo stanje duha, ljudski gledano, postalo je velik teret za sve nas. No mi ne gubimo nadu.
S Gospodinom se može uvijek bolje. On je pobjednik grijeha i smrti!
Papa Benedikt XVI. u propovijedi na Bogojavljenje 2008. definirao je Crkvu kao „svetu, ali sastavljenu od grešnika“. On nikada za Crkvu ne koristi izraz „grešna“, jer Crkva nije grešna, ona je uvijek sveta i zato što je sveta – neuništivom svetosti koja joj dolazi od Krista – Crkva može imati grešnike, patiti s njima u njihovim slabostima i liječiti ih.
Zato se danas, kad se čini da se „vraćamo kući“ pognute glave, obeshrabreni i bez rješenja, trebamo vratiti natrag u dvoranu Posljednje večere i svjedočiti da je Isus živ! Zbog njega je Crkva sveta. To nikada ne smijemo zaboraviti.
Isus je sve vrijeme s nama i pozorno sluša naše priče i zaključke. On nam tumači uzroke svega i daje nam ključ rješenja.
Pred nama su nepregledna polja za naviještanje uskrslog Krista.
Okruženi smo hrabrom i odlučnom vjerom naših misionara i misionarki i ne predajemo se malodušnosti.
Zato te molimo, Gospodine Isuse – ostani s nama! Podrži nas u našim slabostima, oprosti nam naše grijehe, usmjeri naše korake na put dobra. Blagoslovi djecu, mlade, stare, blagoslovi naše obitelji. Blagoslovi svećenike, biskupe i sve redovnike i redovnice. Blagoslovi cijelo čovječanstvo. Ostani s nama, Gospodine!
Sretan Uskrs svima vama, braćo i sestre, a posebno vama –dragi naši misionari i misionarke!Povratak