Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Postoji rješenje  

Objavljeno | 17.7.2014.

Piše: vlč. Antun Štefan

Za Isusove učenike nasljedovanje i misionarski poziv bili su vrlo težak i odgovoran zadatak, prepun svakovrsnih izazova i ograničenja te im se znalo dogoditi da osjete umor, nakon čega im je Isus savjetovao da idu "u osamu na samotno mjesto, i da malo otpočinu" (usp. Mk 6, 31) To što se događalo Isusovim učenicima i kršćanskoj zajednici u onom vremenu, ne treba nas čuditi, jer sve što je ljudsko, ni njegovima nije strano. Umor u nasljedovanju Isusa i od apostolskog života i nama se može dogoditi. Umor je povezan sa stresom, a stres također može povući u depresiju, ili u duhovnu krizu.
 

Negdje sam pročitao da se u kineskom jeziku riječ kriza piše s dva znaka, od kojih jedan označava kaos, a drugi šansu. Zaključak bi bio da su kriza i umor, a ja bih proširio na – osobnu duhovnu krizu i umor kršćanske zajednice, kao takvi, mogućnost za preobrazbu. To su stanja kada smo u osobnom i zajedničkom životu pozvani da "uđemo u sebe", i da osobna duhovna kriza i umor kršćanske zajednice postanu jedna vrsta "duhovnog čišćenja", nada za novi uzlet. Isus je to dobro znao i takvih se kriza i umora kod svojih apostola (ali i kod sebe), apsolutno nije bojao, nego im je predlagao rješenje – da idu u osamu. Sv. Pavao će taj dio nasljedovanja Isusa Krista definirati kao "okretanje prema unutarnjoj snazi koja nas ispunja", prema tome "nečemu" što je u nama, što "gori ognjem života" – prema ljubavi! (usp. 1 Kor 13)
Za duhovnu ravnotežu u osobnom i zajedničkom životu postoji dakle rješenje – radikalno okretanje Isusovoj ljubavi. Tada naša duhovna kriza i umor postaju početak nečeg novoga i boljega u nama i oko nas.
Misionarima je takav način nešto bez čega, jednostavno, ne mogu. I oni imaju kriza i umora napretek, ali jedino ih ljubav ozdravlja. Ona im je jedini način za njihove susrete s narodima kojima su poslani, prosvjetljenje za jezike i kulture, ustrajnost u vremenu, mudrost za misli, riječi i glazbu, za osjećaje. Misionarima je ljubav – sve!
Oni se ne "troše" u beskrajnim pričama o pastoralnim rješenjima i neprestanu informiranju javnosti, nego su okrenuti Isusovoj ljubavi, tom jedinom izlazu iz duhovne krize, i jedinom rješenju za umorno kršćanstvo.
A nakon što im prođu i kriza i umor, a nadođu mir i radost, ne likuju kao ljudi bez sjećanja, jer najvažnije im je što su im imena zapisana na nebesima (usp. Lk 10, 20).


Povratak