Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Strategija druge strane  

Objavljeno | 5.10.2020.

Piše vlč. Antun Štefan

Od ribara se očekuje da bacaju mreže, da love ribu. Ali ne ulovi se uvijek. Treba jesti, ali ne ide pa ne ide. Ni Šimunu i njegovoj družini nije uvijek išlo. Kada gledaš te ribare s Galilejskog jezera, teške od mirisa znoja i riba, ni na kraj pameti ti nije da su takvi sposobni loviti ljude. Idi, molim te, kakve ljude! Pa ni ribe im ne idu, a gdje će s ljudima!

A ribe neće same. Treba isploviti na pučinu i baciti mreže. Potrebna je strategija. Ako smo bezvoljni i lijeni, ako nam mreže stalno ostaju obješene na obali, a mi kukamo za dobrim starim vremenima, ne će ići. Tako je i s ljudima. Ne možemo se približiti Bogu ili ljude približiti Bogu ako sjedimo ili se unaprijed predajemo. Nije to strategija.
Sjećate se, Isus nam je ispričao priču o djeci koja su sjedila na trgu (Lk 7, 31 – 35). Sjedila su kao gledatelji, bezvoljno, čak i lijeno. I tako im je odgovaralo. Ali tako se ne smije, jer tako se ne živi!
Treba se pokrenuti, bacati mreže. Riba ima uvijek. Pustimo se Isusovoj logici – strategiji druge strane. Ako sjedimo ili se pretvaramo da se trudimo, ništa ne ćemo postići. Ništa. Samo odvažni i ludi u Gospodinu uspijevaju ondje gdje ničega nema. Oni na njegovu riječ bacaju mreže i ide im!
Isus treba ponizne ljude, spremne na žrtvu do ludosti, poslušne. Ljude poput starog Pjera, koji Isusu kaže: „... na tvoju riječ bacit ću mreže.“
Svi znamo što se nakon toga dogodilo. Tako je bilo onda, a tako je i uvijek. I dan-danas je tako. Uvijek je tako! Sve počne usred onoga što jesmo, imamo i možemo. A ostalo je Gospodinovo.
Čujemo da je ribe sve manje, ali ja to ne vjerujem. Ja vjerujem Isusu!


Povratak