Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Bl. James Alfred Miller (1944. – 1982.), mučenik iz Gvatemale  

Objavljeno | 9.6.2020.

Blaženi James rođen je 21. rujna 1944. u seljačkoj obitelji blizu Stevens Pointa, u Wisconsinu, u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je rođen prije termina, ali je unatoč lošim prognozama uspio preživjeti. Naposljetku je narastao u muškarca od 182 centimetra. Kao dječak redovito je odlazio u malu drvenu crkvu svetog Martina, koja se nalazila blizu obiteljske farme. Slobodno vrijeme provodio je u igri na otvorenome. Još kao dječak razvio je ljubav prema popravljanju uništenih stvari.

U rujnu 1959. ulazi u samostan Braće kršćanskih škola u državi Missouri. Njegovo redovničko ime bilo je brat Leon. Novicijat započinje u kolovozu 1962. i za to vrijeme radi kao učitelj u Srednjoj školi „Cretin“ u Saint Paulu, Minnesota, gdje je predavao španjolski, engleski i vjeronauk.
Nakon prvih redovničkih zavjeta 1969. godine poslan je u Bluefields, u Nikaragvu, gdje je poučavao u školama. Godine 1974. poslan je u grad Puerto Cabezas, gdje sudjeluje u izgradnji umjetničkoga i stručnoga školskog centra. Pod njegovim ravnateljstvom škola je narasla od početnih 300 na 800 učenika. Također je nadzirao izgradnju deset novih seoskih škola. U srpnju 1979. poglavari su mu naredili da napusti Nikaragvu zbog sandinističke revolucije koja je izbila. Bojali su se da će biti u opasnosti jer je radio za vrijeme vladavine predsjednika Somoze. Zbog toga se vraća u SAD i ponovo poučava u Saint Paulu, a od 1980. u državi Novi Meksiko. Bio je poznat po vještim rukama te je dobio nadimak „brat koji sve popravlja“.
Potom je ponovno poslan u misije, ovaj put u Gvatemalu, u siječnju 1981. Ondje je poučavao u srednjoj školi u Huehuetenangu i u isto vrijeme u Indijanskom središtu, gdje su mladi Maje iz ruralnih područja učili i gdje su se formirali u poljodjelstvu.
Tog popodneva 13. veljače 1982. tri maskirana muškarca pucala su u njega i ubila ga na mjestu dok je popravljao zid na školskoj zgradi. Ubijen je iz mržnje prema vjeri u 37. godini života. Njegovo je ubojstvo vidjelo nekoliko djece koja su se u tom trenutku zatekla uza školski prozor. Nitko nije optužen za njegovo ubojstvo. Nakon pogrebnih obreda u Gvatemali i Saint Paulu pokopan je na župnom groblju Polonia, u Wisconsinu.
Prvi je Amerikanac iz družbe Braća kršćanskih škola koji je proglašen mučenikom. „Mučenik, izvrstan odgajatelj i evanđeoski branitelj siromašnih i potlačenih, koji je sebe učinio jednim od nas i za nas dao svoj život.“ Tim je riječima kardinal José Luis Lacunza Maestrojuán, koji je predstavljao papu Franju, ocrtao duhovni lik brata Jamesa Alfreda Millera, FSC tijekom mise proglašenja blaženim 7. prosinca 2019. u Huehuetenangu, u Gvatemali, na mjestu njegova mučeništva. „Katoličko obrazovanje pripada evangelizacijskom poslanju Crkve“, naglasio je kardinal Lacunza Maestrojuán tijekom homilije, ističući činjenicu da projekt i djelovanje blaženog brata Jamesa Millera „predstavljaju orijentir za zajednicu Braća kršćanskih škola i za sve kršćanske odgajatelje“.
Inače osnivač Braće kršćanskih škola jest sveti Ivan Krstitelj de La Salle (1651. – 1719.), podrijetlom iz Reimsa (Francuska), koji je posvetio svoj život obrazovanju siromašne djece, zbog čega ga je 1950. papa Pio XII. proglasio zaštitnikom katoličkih učitelja i odgajatelja.
Danas postoji i Zaklada brata Jamesa Millera, koja pridonosi nastavku njegova rada sa siromašnima i potlačenima, a sredstva se svake godine raspodjeljuju širom svijeta za projekte izravno usmjerene na siromašne te na one koji rade za društvenu pravdu.


Povratak