Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Bl. Lindalva Justo de Oliveira, milosrdnica, djevica i mučenica  

Objavljeno | 17.4.2020.

prva brazilska žena, redovnica, koja je proglašena blaženom

Sestra Lindalva rođena je 20. listopada 1953. u Brazilu, u selu Malhada da Areia, u državi Rio Grande do Norte. Krštena je 7. siječnja 1954. Roditelji su joj bili prvi duhovni vođe: njezina ju je majka učila prva načela vjere i kršćanske molitve, a otac je često čitao Bibliju njoj i braći te ih vodio na misu. Teška bolest njezina oca, kojemu je sestra Lindalva s ljubavlju pomagala tijekom posljednjih mjeseci njegova života, i njegova smrt 1982. godine, navela ju je da razmišlja o svojem životu i odlučno izabere služiti siromašnima.
16. srpnja 1989. sestra Lindalva je, s još pet kolegica, započela novicijat u Recifeu. Iz pisama majci i prijateljici Amari otkrivamo njezine osjećaje sreće, radosti i potpune apostolske pobožnosti s kojima se priprema dovršiti svoj put formacije. Posljednjih mjeseci novicijata zainteresirala se i za rodbinu koja je bila udaljena od Boga, a posebno za brata alkoholičara Antonija, da bi promijenili život. Sljedeće godine njezin brat prestao je piti, a radost će biti još veća kad će saznati da se njezina prijateljica Conceição također odlučila pridružiti milosrdnicama.
Na kraju novicijata, 29. siječnja 1991., sestra Lindalva poslana je posluživati 40 starijih osoba na odjelu za starije općinske bolnice u Salvadoru, u saveznoj državi Bahiji. Njezina jednostavnost u komunikaciji, ljubaznost i veselost s kojom se ophodila prema svima zaslužila je poštovanje sestara, bolničkih službenika i onih koji su im pomagali. Prihvaćala se najskromnijih poslova da bi služila starijima, posebno onima koje su najviše patili. Služila im je materijalno i duhovno, osiguravajući da uvijek primaju sakramente; s njima pjevala i molila. Bila je iskrena prema poglavaricama, ljubazna i plemenita prema svojim sestrama.
U siječnju 1993. u dom dolazi 46-godišnji muškarac August da Silva Peixoto, koji je unatoč svojim godinama uspio, s preporukom, biti primljen u dom za starije. Sestra Lindalva se prema njemu odnosi s istom ljubaznošću kao i prema svima drugima, ali on se, s teškim i neprijateljskim karakterom, zaljubljuje u mladu redovnicu. Tada za nju započinje teško razdoblje. Ona mu je svim sredstvima davala do znanja da između njih treba biti distanca te se prema njemu počinje odnositi obazrivo.
Sestra se počinje bojati tog čovjeka i povjerava se nekolicini prijatelja i sestara. Najpraktičnije, najjednostavnije i najneposrednije rješenje moglo je biti napustiti starački dom, ali njezina naklonost prema starijima ju je zadržavala. Jednog dana, na Veliki petak, August ju je počeo udarati nožem, a ona je, pavši na zemlju, nekoliko puta viknula: „Bože, zaštiti me.“
Obdukcijom su utvrđene 44 ozljede po cijelom tijelu. August je pred crkvenim i građanskim sudovima izjavljivao da ju je ubio jer ga je odbila. Kao što jasno utvrđuju dokumenti procesa za beatifikaciju, njezino odbijanje da se preda grijehu „rezultiralo je smrću koja je posljedica njezina izbora života, zasnovana na vjeri koju je živjela“.
Sestra milosrdnica Lindalva s velikim je predanjem služila siromasima i zavrijedila palmu mučeništva u obrani svojeg djevičanstva na Veliki petak, 9. travnja 1993., sjedinivši tako žrtvu svojeg života sa žrtvom prvog mučenika, Krista Gospodina. Među blažene bila je pribrojena 2. prosinca 2007. u Salvadoru, Bahia. Važno je napomenuti da je ona prva Brazilka koja je proglašena blaženom.
 


Povratak