Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Blaženi Odorik iz Pordenonea  

Objavljeno | 4.4.2019.

Piše vlč. Odilon Singbo

Blaženi Odorik iz Pordenonea, talijanski franjevac, svećenik i misionar, prozvan i „apostolom Kineza“, rođen je između 1280. i 1285. u Villanovi, kod Pordenonea (Furlanija) kao Odorico Mattiussi (Mattiuzzi). Pridružio se oko 1300. franjevcima i stupio u Samostan svetog Franje u Udineu. Kao misionar pješice se iz Padove 1316. uputio, preko Male Azije, na Bliski i Daleki istok. Boravio je neko vrijeme među Mongolima, posjetio Armeniju, Perziju, Indiju, Cejlon, Sumatru, Javu, Borneo, proputovao od 1322. do 1328. Kinu i stigao sve do kineske prijestolnice Pekinga. Ondje je boravio tri godine, a zatim se kao prvi Europljanin uputio u Lhasu i Tibet. Cijelo to vrijeme imao je uza se brata Jakova, iz Irske, koji se brinuo o njemu.
U Europu se vratio krajem 1329. i izvijestio papu u Avignonu o mogućnostima misionarskog djelovanja na Dalekom istoku. Njegovi zapisi s putovanja zabilježeni su u Franjevačkom samostanu svetog Antuna u Padovi.
 

Odorik je prvi Europljanin nakon Marca Pola koji spominje neka nova zemljopisna područja, dotada nepoznate daleke krajeve i domorodačke običaje. Ti zapisi služili su kao priručnik ondašnjim geografima.
Odorikov misijski život svjedoči o različitoj naravi misijske djelatnosti Crkve, po kojoj svatko može ostvariti Božje poslanje, bilo aktivno djelujući s onima kojima je poslan, bilo opisujući životne uvjete u kojima se nalaze ti ljudi i na taj ih način učiniti prepoznatljivima cijelomu svijetu.
Na njegovo misijsko djelovanje možemo gledati kao na diplomatsku misiju prožetu duhovnom i evangelizacijskom dimenzijom.
Preminuo je u svojem zavičaju, u Udineu, 14. siječnja 1331. Blaženim ga je proglasio 1755. papa Pio VI. Naročito ga štuju u njegovoj rodnoj Furlaniji, a grad Pordenone podigao mu je 1881. veličanstven spomenik.
 


Povratak