Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Mučenik vjere Rutilio Grande García  

Objavljeno | 16.8.2020.

Isusovac Rutilio Grande García, salvadorski svećenik, koji nikada nije prihvatio nikakvu ideologiju, poučavao je da bratski suživot i solidarnost mogu učiniti kraljevstvo Božje prisutnim u ovom svijetu, a to je svjedočanstvo potvrdio i svojim životom. Ubijen je 12. ožujka 1977., zajedno s vjeroučiteljem Manuelom Solórzanom i mladićem Nelsonom Rutiliom Lemusom. 22. veljače 2020. papa Franjo priznao je njihovo mučeništvo i tako utkao put njihovoj beatifikaciji.
Otac Rutilio Grande García, uzorni lik Crkve u Salvadoru, koji je izgrađen na „kamenu temeljcu“ mučeništva, bio je prijatelj i suradnik sv. Oskara Arnulfa Romera, nadbiskupa San Salvadora.

Papa Franjo nazvao ga je „prorokom svjedočenja“. Tijekom svojega apostolskog putovanja u Panamu 26. siječnja 2019. godine upoznao je svoje suradnike s tim velikim sinom Crkve i pozvao ih na posebnu pobožnost prema njemu. „Veoma mi se sviđa Rutilio“, rekao je tom prigodom i otkrio: „Na ulazu u moju sobu stoji okvir koji sadrži komad krvava Romerova platna i Rutiliove bilješke za kateheze.“
Isusovac Rutilio rođen je 5. srpnja 1928. u Villi de El Paisnal, u Salvadoru. U biskupijsko sjemenište ušao je 1941. godine, a četiri godine kasnije podnio je molbu da bude primljen u Družbu Isusovu. Nakon što je 1947. završio novicijat i izrekao svoje redovničke zavjete, nastavio je studij teologije te je zaređen za svećenika 1959. Između ostalih službi, bio je prefekt i profesor pastoralne teologije u sjemeništu u San Salvadoru i župnik u Župi Aguilares, gdje se posvetio brizi za duše koje su mu bile povjerene, posebno za siromašne i marginalizirane, promičući aktivno sudjelovanje vjernika u životu župne zajednice, ne oklijevajući osuditi represivne akcije koje je protiv njih usmjerila vojska i vladajuća oligarhija.
12. ožujka 1977. uputio se u župu u blizini svojega rodnog sela  da bi predsjedao euharistijskom slavlju tijekom devetnice, u pripremi za svetkovinu svetog Josipa. Na povratku u pratnji su mu bili katehist Solórzana, mladić Lemusa i troje djece. Njihov automobil bio je izrešetan iz vatrenog oružja i sva trojica odraslih umrla su u istom trenutku, dok su djeca bila spašena. Njegov sveti nadbiskup Romero bio je duboko potresen ubojstvom svećenika, koji je tada imao 49 godina, te je osobno predsjedao pogrebnoj misi u katedrali u San Salvadoru.
Uvjeren da mora braniti vrijednosti evanđelja i primijeniti učenje Crkve, o. Rutilio Grande García uvijek se otvoreno svrstavao na stranu siromašnih i seljaka, društvenog sloja koji je najviše patio od ugnjetavanja i eksploatacije. Vlada je mnoge njegove propovijedi smatrala subverzivnima, ali one su imale za cilj samo ljudsko i kršćansko promicanje slabih. Unatoč primljenim prijetnjama i svjestan rizika povezanih s apostolatom, nastavio je svjedočiti vjeru, bez ugrožavanja vladajućih moćnika, izbjegavajući povišene tonove ili provokacije. Žrtva trojice mučenika imala je sveopći odjek, pogodujući procvatu novih duhovnih zvanja.


Povratak