Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Otac Augustus Tolton (1854.-1897.)  

Objavljeno | 19.3.2019.

Piše vlč. Odilon Singbo

Prvi crni svećenik Sjedinjenih Američkih Država rođen je 1. travnja 1854. u okrugu Ralls, Missouri. Dijete je robova, Petera Paola Toltona i Marthe Jane. Otac mu je vrlo rano umro. Imao je svega osam godina kad je sa svojom majkom, sestrom i bratom pobjegao iz ropstva prešavši rijeku Mississippi. „Johne, dječače, sad si slobodan. Nemoj nikada zaboraviti dobrotu Gospodinovu“, poručila mu je majka kada su dobili slobodu. Međutim i ondje se morao boriti protiv predrasuda koje su ograničavale njegovu mogućnost za školovanjem. Upisao je katoličku školu „Saint Peter“, gdje ga je svećenik Peter McGirr krstio i pripremio za sakrament svete pričesti. Isti svećenik ga je pitao želi li i on biti svećenik, a mladi Tolton odmah je pristao. Jedan dio školovanja završio je u Rimu, jer u Americi zbog svoje rase nije mogao upisati fakultet. Za svećenika je zaređen 24. travnja 1886. u lateranskoj bazilici, a svoju mladu misu slavio je idućeg dana u bazilici sv. Petra. Bio je spreman prihvatiti odredište koje će mu njegovi nadređeni izabrati za pastoralno služenje. U godinama svoje formacije pripremao se za odlazak u Afriku, misleći da je predodređen za to. No, na njegovo iznenađenje, kardinal Giovanni Simeoni, prefekt Kongregacije za širenje vjere, rekao mu je da će ga poslati natrag u Sjedinjene Države, gdje se Crkva tada smatrala potrebnom misionara, te da će raditi u župi u Illinoisu.

„Americi su potrebni crni svećenici“, rekao je kardinal tomu mladom svećeniku. Otac Tolton najprije je poslan u Quincy, a onda je 1893. godine premješten u Chicago, gdje je osnovao novu crnačku župu i gradio crkvu koja je posvećena sv. Moniki. Živio je u tešku razdoblju američke povijesti, posebice zbog međurasnih odnosa. S obzirom na to da je bio crne rase, trpio je diskriminaciju i osudu, ali nikada nije javno govorio o zlostavljanima pripadnika crne rase, nego je vjernicima propovijedao da je Katolička crkva jedini pravi osloboditelj crnačke populacije. Bio je svećenik koji je među prvima u župnoj crkvi u Quincyju služio mise za vjernike bijele i crne rase.
Preminuo je 9. lipnja 1897. godine od zastoja srca. Kauza za njegovo proglašenje blaženim pokrenuta je 2010. godine, a u veljači 2011. Kongregacija za kauze svetaca dodijelila mu je titulu sluge Božjega. Sljedeći korak u kauzi uslijedit će u veljači 2019., kad će teološka komisija zajedno s Kongregacijom za kauze svetaca dodatno istražiti njegov život i kreposti te razmotriti davanje naslova „časni“ vlč. Toltonu, što mora odobriti papa. Nakon tog koraka bit će otvoren put za njegovu beatifikaciju.
 


Povratak