Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sveta Marija Bernarda od Srca Marijina Bütler  

Objavljeno | 7.4.2017.

Piše vlč. Odilon Singbo

Verena Bütler rođena je 28. svibnja 1848. u Auwu, u Švicarskoj. Njezina je obitelj bila skromna, ali bogata životom, jer ih je bilo osmero djece. Nakon što je primila prvu svetu pričest, euharistija joj je postala čvrst oslonac i temelj na kojem će izgraditi cijeli svoj duhovni život. Godine 1867. stupila je u kapucinski red Marije Pomoćnice u Altstättenu i dobila ime Marija Bernarda od Srca Marijina. Povjerene su joj razne odgovorne službe, a između ostalih imenovana je učiteljicom novakinja, a bila je izabrana i za poglavaricu.

U to vrijeme Crkva je u Ekvadoru tražila misionare koji bi htjeli naviještati Radosnu vijest. Sestra Marija Bernarda od Srca Marijina rado se odazvala tomu pozivu i sa svojih šest suradnica 1888. godine krenula u Ekvador. Prvotni cilj bio joj je da osnuje misiju družbe kojoj je pripadala. No postala je utemeljiteljica i poglavarica nove družbe: Družbe sestara franjevki misionaraki od Marije Pomoćnice. U Chonu, koji je tada imao oko 13.000 stanovnika, posvetila se raznim karitativnim djelatnostima i katehizaciji. Uvjeti u kojima je djelovala bili su veoma teški. Bolesti, siromaštvo, razni nesporazumi s društvenim i crkvenim poglavarima, samo su neki od problema na koje je naišla u svom misijskom djelovanju. Revolucije masonskog nadahnuća prisila ju je da napusti zemlju i 1895. godine sa 15 sestara dolazi u Kolumbiju, kamo ih je pozvao biskup. Smjestio ih je u siromašnu bolnicu zvanu „Obra Pia“. Zahvaljujući njezinoj revnosti, zajednica se brzo proširila po Kolumbiji, zatim po Brazilu i po Austriji. Pohađala je novonastale zajednice, dijeleći s njima naporne misijske izazove. Umrla je 19. svibnja 1924., u dobi od 76 godina, u „Obri Piji“, koja je postala u međuvremenu njihova matična kuća.
Njezina je duhovnost prožeta franjevačkim duhom: ljubavlju prema Bogu po ljubavi prema svakom čovjeku, osobito prema siromasima, odbačenima, i dubokoj svijesti o pripadnosti Crkvi. Tu Crkvu je uvijek doživljavala kao „našu svetu majku Crkvu“, kako je voljela reći.
Svojim zalaganjem oko odgoja domorodaca ispunila je svoj misijski poziv, a svojim primjerom mnoge je djevojke pridobila za Gospodina. One nastavljaju njezinu karizmu i duhovnost. 29. listopada 1995. godine, papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom, a 12. listopada 2008., papa Benedikt XVI. svetom. Ona je tako postala prva Švicarka koja je proglašena svetom. Mnogi vjernici rado se utječu njezinu zagovoru i mnogi svjedoče o raznim čudesnim ozdravljenjima po njezinu zagovoru.

Povratak