Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sveta Marija Terezija Chiramel Mankidyan (1876. – 1926.)  

Objavljeno | 2.9.2020.

indijska redovnica, osnivačica Sestara Svete obitelji iz Thrissura
 
Marija Terezija Chiramel Mankidyan rođena je u Puthenchiri 26. travnja 1876., u staroj i plemićkoj obitelji iz Kerale. Odrasla je u okrilju Katoličke crkve.
Tijekom godina odrastanja Marija Terezija prolazila je razne poteškoće, tjelesne i duhovne, a osobito je bila napadana od demona. U to vrijeme često je imala viđenja Djevice Marije, svetog Josipa i Malog Isusa, koji su ju hrabrili da izdrži.

Sve to u njoj stvara želju da služi drugima, a posebno onima koji pate. Pomaže u župi, posjećujući i tješeći najpotrebitije, siročad i bolesne, čak i one koji pate od malih boginja i lepre, a koji su zbog tih bolesti bili isključeni iz društva.
Njoj se u služenju potrebitima pridružuju tri mlade žene. Njihove su aktivnosti međutim izazivale kritike i svakojake klevete, jer u to vrijeme u indijskom društvu nije bilo uobičajeno da se mlade žene angažiraju izvan svojih domova. Tomu su očito pridonijeli i mistični fenomeni koji su se očitovali na Mariji Tereziji, poput stigma i viđenja.
Sve je to ponukalo mons. Giovannija Menacherryja, biskupa Thrissura, da godine 1912. sestri Mariji Tereziji i njezinim drugaricama naredi da uđu u karmelićanski samostan u Olluri. One su to prihvatile iz poslušnosti. Međutim sestra Marija Terezija nije prestajala govoriti svojemu duhovnom vođi o Kristovim ukazanjima u kojima ju Krist potiče da se stavi u službu siromašnih. Suočen s takvom vrstom djelovanja, koje je nespojivo s kontemplativnim životom u karmelu, otac Joseph Vithayathil pokušavao je pronaći rješenje. Godine 1914. uspio je uvjeriti biskupa Thrissura da pusti Mariju Tereziju i njezine drugarice da odu u Puthenchiru, da ondje ostvare svoj poziv. Ondje je 14. svibnja 1914. godine sestra Marija Terezija izgovorila svoje redovničke zavjete, a njezine tri drugarice postale su novakinje.
Biskup potom daje dopuštenje sestre Mariji Tereziji da osnuje redovničku zajednicu, koja će postati poznata kao Sestre od Svete obitelji iz Thrissura. Glavni su joj ciljevi bili obrazovanje djevojčica, pomoć bolesnima i najpotrebitijima.
Sestra Marija Terezija dvanaest je godina upravljala novom družbom, odgajajući s velikom pozornošću svoje novakinje. Osnovala je tri nova samostana, dvije škole, dva internata, kuću za studij i sirotište. Umrla je u Kuzhikkattussenyju 8. lipnja 1926., u dobi od 50 godina.
Biskupijski proces beatifikacije i kanonizacije sestre Marije Terezije Chiramel započeo je 12. srpnja 1982. u Thrissuru, a završio je 8. studenoga 1985. Nakon pozitivnog mišljenja Kongregacije za kauze svetaca papa Ivan Pavao II. proglasio je sestru Mariju Tereziju Chiramel 28. lipnja 1999. časnom službenicom, a blaženom 9. travnja 2000. Svetom ju je proglasio papa Franjo 13. listopada 2019.
Danas je red Sestara od Svete obitelji iz Thrissura raširen u Indiji, Njemačkoj, Italiji i u Sjedinjenim Američkim Državama.
Sveta Marija Terezija Chiramel Mankidyan cijeli je svoj život posvetila najpotrebitijima, svih kasta i religija, usprkos brojnim kušnjama, živeći intenzivnim mističnim životom.
 


Povratak