Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Sveti Petar od Svetog Josipa Betancur  

Objavljeno | 1.9.2018.

Sveti Petar od Svetog Josipa Betancur rođen je 21. ožujka 1626. u Vilafloru, selu koje se nalazi na otoku Tenerifeu. Poznat je i kao „američki sveti Franjo Asiški“. Franjevački je trećoredac i misionar te prvi gvatemalski i srednjoamerički svetac. Sin je pobožnih seljaka Amadora i Ane, a do svoje je 24. godine bio siromašan pastir i vrijeme provodio uza svoja stada.
 

Godine 1649. krenuo je u Novi svijet u potrazi za boljim životom. Nakon što je stigao na Kubu, u Havani je ostao bez novca i zarađivao je kao lučki radnik. Iduće godine krenuo je u Gvatemalu te se u glavnom gradu, Ciudad de Guatemali, sprijateljio s tamošnjim franjevcima i isusovcima. Radio je u tvornici tekstila, a 1653. upisao je isusovački kolegij jer je želio postati svećenik. Međutim, odustao je od školovanja jer nije imao dovoljno osnovnog predznanja.
Netom poslije pridružio se franjevcima i kao franjevački trećoredac položio je redovničke zavjete 1655. godine u samostanu svetog Franje u gradu Antigua Guatemala. Uzeo je ime Petar od Svetog Josipa. Tri godine kasnije, 1658., otvorio je bolnicu za siromahe i utemeljio red Braća Naše Gospe od Betlehema. Njegova ustanova postala je utočište beskućnika, škola siromaha i oratorij nevoljnika.
Vodio je brigu o afričkim robovima, Indijancima, zatvorenicima i gubavcima, gradio crkve i kapele u siromašnim gradskim područjima, promicao posredničku molitvu među osobama koje nisu imale ništa osim vremena. Obilazio je bogate četvrti grada, zvonio svojim zvoncem, molio potporu za svoje siromahe i tražio pokajanje od bogataša. Svaku je noć za pokoru ulicama grada nosio težak križ. Smatraju ga pokretačem procesija za Badnjak, u kojima ljudi koji predstavljaju Mariju i Josipa od svojih susjeda traže prenoćište. Taj se običaj uskoro proširio u druge srednjoameričke zemlje.
Preminuo je 25. travnja 1667. u gradu Antigua Guatemala. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 1980., a svetim 30. srpnja 2002. u Ciudad de Guatemali pred oko 500 000 Gvatemalaca i hodočasnika iz okolnih zemalja. Pripisuju mu se mnoga čuda. Prema predaji, dovoljno je stati na njegovu kamenu grobnicu da se moliteljima ispune želje.
Prvi je svetac s Kanarskih otoka, a ujedno prvi gvatemalski i srednjoamerički svetac. Glavna svetišta posvećena njemu u čast nalaze se na otoku Tenerifeu (špilja svetog brata Petra na jugu otoka i svetište svetog brata Petra u njegovu rodnom Vilafloru) i u franjevačkoj crkvi svetog Franje u gradu Antigua Guatemala. Zaštitnik je Kanarskih otoka, Gvatemale, Srednje Amerike i vjeroučitelja.
 


Povratak