Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Missionary spirituality  

Dobri ljudi

Piše vlč. Antun Štefan

Čuli ste za priču iz Kine o ocu koji je, prije nego je izdahnuo, izvadio dvije kutijice: jednu crnu, a drugu bijelu, te svome sinu rekao: ''Kada ti bude teško u životu, otvori bijelu kutijicu. Crnu ćeš otvoriti onda kada ti bude jako dobro.'' Sin je krenuo u život. Radio je najteže poslove, izrabljivali su ga, spavao je pod vedrim nebom. Postao je nesretan i očajan. Došle su strahote na svijet, poplave, bolesti, glad. Lutao je bespućima, spavao po šumama, peklo ga je sunce i mrzli ga mrazovi. Izgubio je svaku nadu. I onda se sjetio očevih kutijica. Otvorio je bijelu i u njoj pronašao papirić na kojem je otac napisao: ''I ovo će proći!'' I odlučio je okrenuti stranicu života i nastaviti borbu. Nije odustao od svoje budućnosti. I s vremenom mu je krenulo na bolje i postao je sretan.

Published | 2/3/2021

Read more


„E, jesi magarac!“

Piše vlč. Antun Štefan
 
Dolazi nam Božić i pisat ću vam o magarcu. Mislim da to ima smisla. Ovaj put stvarno moram biti sebičan. Kao dječak uvijek sam za nešto bio kriv, ali mi nije bilo jasno zašto. Nisu mi ni imali potrebu to objašnjavati. No zato su me uvjeravali, i to vrlo profesionalno i redovito, da je šiba izrasla u raju. Al› što se kaže – bilo pa prošlo. Pred svojim vršnjacima često sam znao ispasti magarac. Bilo mi je krivo. Ali samo tada. A danas, ne ćete vjerovati, danas se ponosim kad mi kažu: „E, jesi magarac!“

Published | 12/3/2020

Read more


Strategija druge strane

Piše vlč. Antun Štefan

Od ribara se očekuje da bacaju mreže, da love ribu. Ali ne ulovi se uvijek. Treba jesti, ali ne ide pa ne ide. Ni Šimunu i njegovoj družini nije uvijek išlo. Kada gledaš te ribare s Galilejskog jezera, teške od mirisa znoja i riba, ni na kraj pameti ti nije da su takvi sposobni loviti ljude. Idi, molim te, kakve ljude! Pa ni ribe im ne idu, a gdje će s ljudima!

Published | 10/5/2020

Read more


Back