Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za 11. mjesec  

Objavljeno | 5.11.2014.

U Radosnoj vijesti za studeni možete pročitati...

Misijski list "Radosna vijest" za mjesec studeni u uvodniku donosi zapažanja don Ivana Štironje o bolesti ebole u Africi. Navodi kako su četvorica misionara nedavno položila svoje živote služeći oboljelima te zaključuje molitvom da ova epidemija "'izliječi i ozdravi' naše zajedništvo na svim razinama, da nas učini poslužiteljima braće u potrebi, jer lakše je služiti nego biti služen".
Rubrika "Na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića naslovljeno "Prema Bogu budućnosti u sadašnjosti". Autor ističe kako će se u govoru i vjerovanju o Bogu trebati dogoditi pomak prema "Bogu koji dolazi", o Bogu budućnosti, koji donosi rješenje, što u čovjeku pobuđuje nadu i radost.
O svjedočenju primljene vjere piše misionar u Zambiji don Boris Dabo. Abel koji je u katoličku zajednicu ušao kao bojažljiv i boležljiv mladić postao je ugledna osoba sa samopouzdanjem. Na odlasku u grad na daljnje školovanje obećao je misionaru da će ostati vjeran svojemu krštenju.
Misionarke s Haitija s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik pišu o vrednotama bratstva i zajedništva među djecom u Centru "Kardinal Stepinac" u kojem se brinu za 45-ero djece. Maleni su uvijek spremni na radosno međusobno dijeljenje i najobičnijih sitnica, a u različitim prigodama i edukacijskim programima pokazuju veliku snalažljivost i kreativnost.
Misionarka na Islandu s. Celestina Gavrić piše o katoličkoj prisutnosti u zemlji s vrlo malobrojnim katolicima. Još u 19. stoljeću katolici su bili ograničavani u javnom prakticiranju vjere. Današnji Islanđani o tome otvoreno govore, ali vjernici nailaze na nove poteškoće. Na Islandu se smatra povredom prava na slobodu ako se govori o Isusu čak i djeci u vrtićima.
Misionar iz Ruande fra Ivica Perić izvještava o velikim građevinskim projektima u ovoj godini. Nastavljena je daljnja izgradnja srednje tehničke škole u Kivumu, a nastavu već pohađa prva generacija učenika. Završava se izgradnja kuće za nastavnike koji ne stanuju u mjestu, nego su iz udaljenih krajeva. Uveden je vodovod u osnovnu školu u mjestu Mpushi.
O ženama u nevoljama piše misionarka u Tanzaniji s. Kaja Perić. One su bivše učenice misijske domaćinske škole. Svaka od njih nosi svoju tešku sudbinu, a misijska škola za njih ostaje važno mjesto podrške.
Sugovornik "Radosne vijesti" je biskup biskupije Butembo – Beni u DR Kongu mons. Melchisedec Sikuli Paluku. Govori o čuvanju obiteljskih vrijednosti, brojnim duhovnim zvanjima, teškim posljedicama rata i opće nesigurnosti u svojoj zemlji te o doprinosu Crkve u školstvu i zdravstvu.
O misijskoj nakani Apostola molitve: "Da mladi sjemeništarci i redovnici dobiju mudre i dobro oblikovane duhovne učitelje", razmišlja vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić
Rubrika "Vijesti iz života Crkve u Hrvata" donosi priloge o proslavi Svjetskog dana misija i drugim misijskim događajima iz Drniša, Đakova, Zagreba, Sesvetskog Kraljevca, Rijeke, Sirača, Travnika, Mostara i Studenaca.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o prvim maturantima u srednjoj školi u mjestu Manymuni u DR Kongu.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici "Misijski velikani" predstavlja sv. Franju de Lavala, misionara u Kanadi u 17. i 18 stoljeću.
 


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak