Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za 5. mjesec  

Objavljeno | 5.5.2014.

U svibanjskom broju Radosne vijesti možete pročitati...

Svibanjski broj misijskog lista Radosna vijest u uvodniku donosi razmišljanje vlč. Antuna Štefana kako ne postajemo sveti zato što slijedimo neku posebnu duhovnost, nego zato što se zbog Isusa potpuno predajemo zajednici kojoj smo poslani. Baš onako kako to žive naši sveti misionari.
Dr. Milan Šimunović piše kako proglašenje dvaju papa svetima, sv. Ivana XXIII. i sv. Ivana Pavla II., predstavlja za cijelu Crkvu snažan poticaj na još jaču zauzetost u vjernosti evanđelju, osluškujući kulturne izazove današnjega vremena.
S. Marta Čović, misionarka u Ugandi piše o poučavanju u vjeri, odgoju i obrazovanju što je oduvijek bilo među prvim ciljevima misionara. U državnim školama često se u jednom razredu može vidjeti i stotinu učenika, bez osnovnih uvjeta za rad. Nastavnika je malo i preopterećeni su poslom. U takvim prilikama djeca završavaju školu bez osobita znanja. Privatne kvalitetne škole su zbog siromaštva i nedostatka novca samo san za većinu djece.
S. Belen Mikulić, misionarka među Indijancima na sjeveru Argentine, piše o pohodima bolesnicima kojima donosi Sv. Pričest i utjehu.
S. Mirjam Glavina, bosonoga karmelićanka iz Albanije, piše o korizmenom hodu albanskih katolika koji je ove godine bio obilježen hodočašćem s kipom Gospe Fatimske. Plodovi ove pobožnosti bile su brojne sv. ispovijedi, a neki vjernici ispovjedili su se tom prigodom nakon 40 godina.
S. Josip Špajc, misionarka u Kamerunu, piše o rođenju djeteta u zatvoru. Majka je ostavljena od svojih najbližih. Zatvorenici za mnoge ljude gotovo kao da više ne postoje, a Isus nam često ponavlja kako je došao zbog bolesnih, a ne zdravih, grješnika, a ne pravednika...
Don Velimir Tomić i don Bernard Marijanović, misionari u Tanzaniji, zahvaljuju prijateljima i dobročiniteljima za molitve i materijalne doprinose kojima prate razvoj i izgradnju misije Kisongo.
Intervju sa s. Mirjam Bubnnić, misionarkom u Taganrogu u Rusiji između ostalog donosi prikaz pastorala koji je usmjeren na pojedince. Tamo su katolici uglavnom novoobraćenici te im je potrebna specifična kateheza i podrška. Svaki čovjek je drugačiji. Kateheza se prakticira u malim skupinama, a još češće individualno.
O nakani apostolata molitve Da Marija, zvijezda evangelizacije, vodi Crkvu u naviještanju Krista svim narodima, razmišlja kardinal Vinko Puljić.
Rubrika Vijesti iz Crkve u svijetu donosi priloge: o najstarijoj misionarki na svijetu, zauzimanju Europskog Caritasa za uklanjanje gladi u svijetu, hodočašću prigodom 80. godišnjice evangelizacije u Papui Novoj Gvineji, o malim kršćanskim zajednicama koje u Južnoj Koreji promiču evangelizaciju.
Sudionici misijskih događanja u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini izvještavaju o svojim aktivnostima iz Brestja u Zagrebu, Donjeg Miholjca, Kotoribe i Travnika.
Nastavlja se rubrika nedavno preminulog misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju piše o radovima na školskim zgradama i crkvama.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja svetog Damjana de Veustera, koji je u drugoj polovici 19. stoljeća djelovao kao apostola gubavaca na otoku Molokaju u Havajskom otočju.
 


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak