Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za 7. i 8. mjesec  

Objavljeno | 16.7.2014.

U Radosnoj vijesti za srpanj/kolovoz možete pročitati...

Novi broj misijskog lista "Radosna vijest" za srpanj/kolovoz u uvodniku donosi razmišljanje vlč. Antuna Štefana o umoru koji kršćanina može zahvatiti u nasljedovanju Isusa. To je prigoda da odemo u osamu i da se u susretu s Isusom damo zahvatiti njegovom ljubavlju koja ozdravlja i na temelju koje možemo izgrađivati novi Božji svijet.

Dr. Milan Šimunović u rubrici "Na tragu nove evangelizacije" piše kako se na kraju jedne pastoralne godine, kada nastupaju ljetni praznici, svaki suvremeni "apostol", svećenik i misionar, zacijelo pita kako se odazivao Kristovu pozivu i da se u tom smislu samokritički osvrne na prijeđeni put. Ovog ljeta mnogi će pastoralni djelatnici imati mogućnost svjedočiti i druge pozivati da gaje nepokolebljivo povjerenje u Božju blizinu, pa i onda kada "izgleda" da Bog šuti, kao što se dogodilo samom Isusu.

S. Augustina Mesarić i s. Mirjam Bubnić, misionarke u Taganrogu u Rusiji, pišu o Obiteljskom kongresu na kojem je bilo zanimljivo vidjeti susrete muževa i žena iz udaljenosti od nekoliko tisuća kilometara, a susretali su se kao braća i sestre, jer ih objedinjuje jedna vjera, jedna tradicija i praksa vjerskog života.
Don Boris Dabo, misionar u Zambiji, piše o čovjeku iz bušmanskom plemena Makwengo koji je nekad bio izvrstan lovac, danas slijepac bez igdje ikoga. Za njega se sada brinu članovi misijske postaje.
S. Marta Augustina Nikolić, misionarka na Salomonskim otocima, piše o liturgijskim slavljima prigodom svetkovine Duhova. Sudionici su se tako osjećali kao da su u dvorani u kojoj Duh Sveti silazi nad apostole. Skupina vjernika je lijepo pokretima pratila pjevanje i molitvu, kao da su pravi glumci koji su stalno na daskama, a ustvari i jesu, jer su im kuće od lišća i dasaka.
Fra Ilija Barišić, misionar u DR Kongu, piše o Katoličkom sveučilištu Graben sa sjedištem u gradu Butemo. Prvi domaći biskup Emmanuel Kataliko je prigodom otvaranja ovog sveučilišta, u svojoj "proročkoj viziji" zacrtao njegovu misiju i ulogu, koja treba biti: "Sveučilište u selu, za selo, sa selom".
S.   Ana Marija Maleš, misionarka u Nigeriji, u intervjuu govori o vjernicima u Nigeriji koji su vrlo pobožni. Njihov način prakticiranja vjere u mnogočemu je poticajan. Koriste vrijeme za molitvu putem kad nekamo idu. Može se vidjeti odrasloga čovjeka, ženu, mladića ili djevojku s krunicom u ruci kad prolaze i mole. Narod u Nigeriji je raspjevani narod, a liturgijska slavlja traju veoma dugo.

O misijskoj nakani apostolata molitve: Da Duh Sveti podupire djelo laika koji naviještaju evanđelje u najsiromašnijim zemljama, razmišlja kardinal Vinko Puljić.

Lidija Pavlović Grgić opširno piše o 26. susretu misionara Crkve u Hrvata koji se od 7. do 10. srpnja održao u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Domaćin dosad najbrojnijeg okupljanja misionara bio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, sa svojim suradnicima, svećenstvom, redovništvom i vjerničkim pukom. Susret u Sarajevu, uz dvojicu nacionalnih ravnatelja, iz Sarajeva i Zagreba, okupio je 11 svećenika misionara, 12 redovnica misionarki, četvoricu dijecezanskih ravnatelja Papinskih misijskih djela (PMD) iz BiH, osmoricu ravnatelja iz RH te četvero djelatnika nacionalnih uprava PMD-a, iz Sarajeva i Zagreba.

Nastavlja se rubrika nedavno preminulog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o pohodima misijskim postajama i kako je važno da domaći ljudi budu organizirani i zauzeti za zajedničke pothvate, što bi im učinilo život boljim i ljepšim.

Vlč. Odilon Singbo u rubrici "Misijski velikani" predstavlja bl. Marija Vergaru, misionara iz Italije u nekadašnjoj Burmi (danas Mijanmaru) i vjeroučitelja bl. Izidora Ngei Ko Lata, domaćeg sina, koji su zajedno podnijeli mučeničku smrt.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak