Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za kolovoz 2020.  

Objavljeno | 29.7.2020.

U Radosnoj vijesti za kolovoz 2020. možete pročitati...

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH vlč. Antun Štefan u „Uvodnikuˮ priča o životu koji je odabrao. U članku ističe kako nam je „na raspolaganju cijeli arsenal maski, likova, uloga koje razrađujemo i isprobavamo od malih nogu, a koje kao odrasli nastavljamo nositi prema prigodi.ˮ Priređujemo i ples pod maskama, a za takve prilike pripremamo lice na koje stavljamo masku od riže, tu šaku riže koju milijuni gladnih nemaju za pojesti. Da – maske su nam potrebne i obavezne, ali autor nas potiče da pogledamo oči djeteta ispod teksta i sve će nam biti jasno. Uostalom, on je odabrao put (My way).
Rubrika „U središtuˮ donosi promišljanja dr. sc. Krunoslava Novaka u tekstu „Kliknite i otvorit će vam seˮ  koji osvrćući se na razvoj tehnologije i medija ističe „Reći ćemo da je važno pronaći načina da Božja riječ dopre i do takvih prostora, da u njih donese razliku, to jest da donese novost. Navjestitelj u takvu pristupu treba biti svjestan da istina kojoj je povjerovao neće biti uvijek dobro prihvaćena, no u svemu je ključna autentična dosljednost riječima evanđelja“.
U rubrici „Iz života naših misionaraˮ misionarka s. Jacinta Petrović iz Benina izvještava nas o situaciji u vezi korone u njenoj zemlji, o velikim posljedicama i siromaštvu koje je zbog nje još više došlo do izražaja. „Trebat će puno, puno vremena za oporavak i da sve dođe u koliku-toliku normalu. U nevoljama se snažnije okrećemo Bogu, molimo ga za njegovo neizmjerno milosrđe i ljubav da sretno stignemo u vječnu domovinu“, ističe s. Jacinta.
S Islanda se javlja misionarka s. Celestina Gavrić s molbom „pomozite nam moliti“! Kod njih je u pripremi izrada molitvenika i časoslova na islandskom bez kojeg im je vrlo teško. Iz DR Kongo nam se javlja misionarka s. Romana Baković. S nama je podijelila milosno iskustvo iz života i rada s dragim kongoanskim narodom, s kojim dijeli kruh svagdašnji još od 1974. godine. „Gotovo sam postala Kongoanka hrvatskog podrijetla. Po ljubavi koja me spaja s te dvije domovine, s dva naroda, može se i tako reći“, svjedoči s. Romana.
Ovaj broj Radosne vijesti donosi intervju s misionarkom s. Jeronimom Juroš, redovnicom Družbe Kćeri Božje Ljubavi, koja djeluje u Albaniji. Rođena je 17. listopada 1950. u Tarevcima, u župi Modriča (BiH), a u misije u Albaniju otišla je otišla je 25. kolovoza 1992. godine. Onima koji osjećaju misionarski poziv ona poručuje: „Koga Gospodin pozove, on mu daje potrebne milosti i snagu da ostvari svoj poziv! Treba se samo predati zaručniku. On je Put, Istina i Život, koji nikada svoje ne ostavlja same“.
U nakani „Apostolata molitve“ o. Vatroslav Halambek, SJ, poziva nas na molitvu za sve one koji rade i žive od mora, a među njima za mornare, ribare i njihove obitelji.
Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetuˮ donosi izvještaj o Općoj skupštini PMD koja se preko interneta održala 12. lipnja te izvještaj o pomoći Fonda Papinskih misijskih djela za hitne slučajeve povodom Covid-19 za Afriku, Aziju i Ameriku. 
Tu je i rubrika „Vijesti Crkve u Hrvataˮ u kojoj se može pročitati o novom misionaru, vlč. Ivici Kordiću, koji po drugi put odlazi na misionarsku službu u Zambiju. Prije devetnaest godina ovaj svećenik Krčke biskupije vratio se u rodnu biskupiju nakon što je 15 godina (od 1986. do 2001.) djelovao kao misionar u Zambiji, u biskupiji Mongu, a sada ponovno onamo odlazi.
U rubrici čitajte i o tome kako se već treću godinu zaredom u trodnevnici prije svetkovine sv. Petra, zaštitnika župe, u šibenskoj četvrti Vidici, održava blagoslov auta, motora i bicikala. Ove godine blagoslov je proslavljen u subotu 27. lipnja 2020.
Na kraju vašeg omiljenog lista i ovog puta naići ćete na rubriku „Životni put jednog misionaraˮ. Tekst donosi crticu o izvršenju velikog zavjeta što su ga dali Srcu Isusovu i Marijinu izgradnjom crkvice i prošteništa u selu Gosabi o. Ante i njegovi vjernici, dok u rubrici „Misijski velikaniˮ upoznajemo život i djelo mučenik vjere Rutilio Grande García (1928.-1977.).


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak