Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za lipanj 2020.  

Objavljeno | 9.6.2020.

U Radosnoj vijesti za lipanj 2020. možete pročitati...

U „Uvodnikuˮ Radosne vijesti za lipanj 2020. vlč. Antun Štefan progovara o problematici konzumerizma navodeći kako trećina proizvedene hrane u svijetu završi u smeću, dok u isto vrijeme, jedna milijarda ljudi živi siromašna i gladna, a devet ih milijuna godišnje umire zbog gladi.
 
Rubrika „U središtuˮ i dalje donosi promišljanja dr. sc. Krunoslava Novaka. Tekst „Svi smo u istoj lađiˮ opominje nas kako je „danas više nego očito da je i međusobna povezanost cijelog svijeta posredovanjem interneta ona koja nam potvrđuje kako smo svi u istoj lađi. Toliko nam je sadržaja dostupno, ni jedan dio svijeta nije nam virtualno nedohvatljiv. Spoznaja da smo svi međusobno povezani iziskuje još veću odgovornost za drugoga, za osobu koja je kraj mene, ali i za onu na drugom kraju svijeta.ˮ
 
Rubrika „Iz života naših misionaraˮ donosi nam prvo javljanje don Luke Pranjića koji je otišao u misije u Ekvador početkom rujna prošle godine, kao svećenik fidei donum Porečke i Pulske biskupije. Časna sestra Lucija Vincek nam govori kakav je to „Duh put do svećeništva u Nigerijiˮ, a č. s. Augustina Mesarić nas iz Rusije izvještava kako zbog koronavirusa oni i dalje „rade sve, ali zbog virusa na drugačiji način.ˮ
 
U ovom broju Radosne vijesti možete pročitati i razgovor sa č. s. Adelinom Maricom Franov koja je u misije otišla u svibnju 1961. godine, i to u Čile. Ona nam poručuje: „Ako vas Gospodin zove, ne bojte se predati život u njegove ruke i poput apostola vjerno mu služiti u braći i sestrama. Ljubav i radost koju pružamo drugima vraćaju se u naše srce. Radost koju osjećamo u predanju Gospodinu neizreciva je. Budite hrabri i s povjerenjem recite: „Evo me, Gospodine, zvao si me!“
 
U nakani „Apostolata molitveˮ molimo da svi koji trpe mogu pronaći svoj put u životu, dopuštajući da ih dotakne Isusovo Srce, a na navedeno nas poziva o. Vatroslav Halambek, SJ.
 
Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetuˮ donosi vatikanski tekst i poruku koju je papa Franjo uputio Papinskim misijskim djelima podsjetivši nas da su ona nastala spontano, iz vjere krštenih ispunjenih misionarskim zanosom, te da su uvijek bila vezana za sensus fidei Božjeg naroda. Rubrika, također, donosi tekst „Veličanstveno Papinsko misijsko djelo svetog Djetinjstvaˮ te nas obavještava da je 26. svibnja 2020. papa Franjo ovlastio prefekta Kongregacije za kauze svetaca da donese dekret o čudu pripisanom zagovoru službenice Pauline Marie Jaricot, osnivačice Djela za širenje vjere i žive krunice.
 
Tu je i rubrika „Vijesti Crkve u Hrvataˮ u kojoj možemo pročitati poziv za pomoć u školovanju domaćih zvanja u misijama, i izvještaj o tome da su na Čistu srijedu, u sklopu duhovne obnove, svećenici hercegovačkih biskupija obilježili dan Djela svetog Petra apostola.
 
„In memoriamˮ donosi dvije tužne vijesti – preminuo je najstariji hrvatski misionar o. Benjamin Bartolić, i misionar fra Ante Kutleša. Gospodin im bio vječna nagrada za sveti život kojim su ga proslavili.
 
„Životni put jednog misionaraˮ donosi crticu o borbi s olujom o. Ante Gabrića, a u rubrici „Misijski velikaniˮ upoznajemo život i djelo bl. Jamesa Alfreda Millera (1944. – 1982.), mučenika iz Gvatemale.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak