Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za listopad 2015.  

Objavljeno | 7.10.2015.

U Radosnoj vijesti za listopad 2015. možete pročitati...

U listopadskom broju misijskog lista Radosna vijest don Ivan Štironja u uvodniku razmišlja o krunici kao nositeljici vjere i svetosti. Listopadske su pobožnosti prigoda da se svi skupa uteknemo za pomoć Bl. Dj. Mariji kao bismo postali istinski misionari Božje ljubavi u svijetu.
Papa Franjo u svojoj poruci za Svjetski dan misija koji se ove godine slavi 18. listopada govori o misiji u sklopu Godine posvećenog života što pruža dodatni poticaj za molitvu i razmišljanje. Naime, ako je svaki krštenik pozvan svjedočiti Gospodina Isusa naviještajući vjeru primljenu kao dar, to posebno vrijedi za posvećene osobe jer između posvećenoga života i misije postoji snažna veza. Želja za nasljedovanjem Isusa izbliza, koja je dovela do nastanka posvećenog života u Crkvi, odgovara na njegov poziv da uzmemo križ i pođemo za njim, da ga nasljedujemo u njegovu predanju Ocu i njegovu služenju i ljubavi, da izgubimo život kako bismo ga ponovno dobili.
Rubrika "Na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića naslovljeno "Trojstveni Bogu u zajednici vjernika . Autor ističe, kako Bog kojeg nam je objavio Isus Krist nije neki daleki usamljenik, već ‘Bog zajedništvo’ i ‘Bog poslanje’! Božji spasiteljski naum obvezuje, a to znači da su oni koji ga prihvaćaju pozvani biti misionari, poslani sabirati raspršenu Božju djecu.
Vlč. Odilon Singbo izvještava o izgradnji Doma sv. Ivana Pavla II. u biskupiji Porto-Novo u Beninu. U njemu će biti smještene djevojčice koje zbog tamošnjeg mentaliteta nemaju previše mogućnosti za obrazovanje i primjeren odgoj. Službeno otvorenje Doma sa svečanim euharistijskim slavljem, koje je predvodio apostolski upravitelj Biskupije Porto-Novo mons. Jean-Benoit Gnambode, obilježeno je u nedjelju 9. kolovoza 2015.
S. Kaja Perić, misionarka u Tanzaniji, piše o mladom svećeniku Hyazintu Kawonga i učenicima koji su poginuli u prometnoj nesreći vraćajući se iz berbe kukuruza na školskom polju. Vlč. Hyazint je u mjestu Kigonsere u biskupiji Mbinga uz podršku biskupa otvorio srednju školu koja je uskoro postala vrlo cijenjena. Kao što je u Tanzaniji uobičajeno, i u toj školi učenici i učenice bili su spremni obrađivati polje, vrt i obavljati kućne poslove, i to rado. Naravno, zajedno s ravnateljem škole vlč. Hyazintom. Uvijek ih se vidjelo kako uče i rade zajedno.
O bezbrižnosti djece u vrtiću u mjestu Tibati unatoč nemirima u zemlji, piše s. Josip Šprajc, misionarka u Kamerunu.
Sestre franjevke misionarke od Bl. Dj. Marije iz Senegala predstavljaju jaslice za novorođenčad koje su osnovale 1955. godine u glavnom gradu Dakaru. Jaslice primaju djecu čije su majke umrle pri porodu i napuštenu djecu.
O misijskoj nakani apostolata molitve: „Da misionarskim duhom kršćanske zajednice Azije navješćuju evanđelje onima koji ga još uvijek iščekuj“, razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Rubrika Vijesti iz života Crkve u Hrvata donosi izvještaje o primanju vjerovjesničkog blagoslova i križa dvojice misionara; salezijanac don Ivan Stojanović odlazi u misije u Ganu, a vlč. Marko Jukić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, odlazi u Peruu. Rubrika još donosi sjećanje na pokojnog fra Rafaela Lipovac, nekadašnjeg misionara u Obali Bjelokosti te prikaz misijskih aktivnosti iz Porečke i Pulske biskupije, Riječke nadbiskupije i Koprivnice.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju piše o nezgodi u savani.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja Sv. Kateri Tekakwitha, misionarku u svojem indijanskom narodu u današnjoj Kanadi.
 


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak