Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za rujan 2016  

Objavljeno | 12.9.2016.

U Radosnoj vijesti za rujan 2016. možete pročitati...

U uvodniku misijskog lista Radosna vijest za rujan don Ivan Štironja osvrće se na postupak indijskog premijera, čelnika nacionalne hinduske stranke, koji je uoči proglašenja svetom, odao priznanje Majci Tereziji i pohvalio njezinu dobrotu prema indijskim siromasima. Neki su ga kolege u stranci zbog toga kritizirali jer se, tobože, previše otvara katolicima. Uvodničar zaključuje kako nema mjesta strahu pred bilo čijom ljubavlju i milosrđem, mirom i dobrotom.
Promišljajući o jačanju misijske svijesti u našim župnim zajednicama, dr. Milan Šimunović u članku "S riječi na djela" poziva na preispitivanje dosadašnjeg hoda te ukazuje na mogućnost formiranja evangelizacijske odnosno misijske skupine radi zahvaćanja pasivnih vjernika i onih koji su se distancirali? Isusov poziv ne ograničava se samo na vlastitu sredinu i područje nego obuhvaća cijeli svijet.
Fra Ilija Barišić, misionar u D. R. Kongu piše kako kršćani proživljavaju i slave Godinu milosrđa u biskupiji Butembo-Beni, a posebno u misiji Ngengere i dekanatu kojem ova misija pripada. U Uskrsnoj bdijenju u pet župa ovog dekanata kršteno je oko 3600 odraslih osoba. Narod i Crkva pritisnuti su mnogim nevoljama. Posebno su bolne otmice i ubojstva svećenika.
Lijep i koristan običaj "Prodaja iz ljubavi" u biskupiji Porto-Novo, predstavlja s. Jacinta Petrović, misionarka u Beninu. Na taj način nastoji se motivirati vjernike za prikupljanje novca da bi se ostvario neki veći planirani projekt u župnoj zajednici. U župi Malanhoui takav način prikupljanja novca je dugogodišnja tradicija koja se održava svake godine u mjesecu kolovozu. Već nekoliko godina skuplja se novac za izgradnju župne crkve.
Grad Sunca je četvrt Port-au-Princea, glavnog grada Haitija, kojeg su s američkom organizacijom "Reiser Relief" posjetile s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, misionarke na Haitiju. Misionarke prenose prilike u naselju u kojem ljudi žive u kućicama izgrađenim od cerada, kartona i starih limova skupljenih na nekom otpadu. Veličina tih improviziranih i u nizu poredanih kućica je oko 3×3 metra, a u njima živi i više od deset članova obitelji.
Intervju sa s. Antonelom Medić, misionarkom u Ekvadoru, donosi uvid u socijalnu stvarnost siromašnih ljudi. Veliki broj muškaraca i žena žive zajedno, ali ne u braku, nego u stanovitom "ujedinjenju" koje je privremene naravi, a djeca iz takvih veza često ostaju na ulici ili se za njih brinu bake. Misionarke rade u dječjim vrtićima, prihvaćaju djecu čiji roditelji rade, posebno onu koja su siromašna, koja nemaju za prehranu i bivaju ostavljena na ulici zbog manjka roditeljske pažnje.
O misijskoj nakani apostolata molitve za rujan: „Da kršćani, sudjelujući u sakramentima i razmatrajući Sveto pismo, postaju sve svjesniji svoga blagovjesničkog poslanja“, razmišlja mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije.
Rubrika Vijesti iz života Crkve u svijetu donosi sažetak intervjua kardinala Arinzea o evangelizacijskoj eksploziji Crkve u Africi.
U rubrici Vijesti iz života Crkve u Hrvata prikazane su misijske aktivnosti i događaji iz Deževice, Sarajeva, Nove Mokošice, Pule i Punitovaca.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju piše o krhkim vjerničkim zajednicama među nekršćanima.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja bl. Alfonza Pachecoa i drugove mučenike, španjolske misionare u Indiji u 16. stoljeću.
 


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak