Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za siječanj 2021.  

Objavljeno | 14.1.2021.

U Radosnoj vijesti za siječanj 2021. možete pročitati...

U prvom ovogodišnjem broju časopisa „Radosna vijest“ mons. Luka Tunjić, ravnatelj PMD Bosne i Hercegovine, podsjeća nas da djeca diljem svijeta još uvijek umiru od gladi i žive u teškim uvjetima unatoč svemu što Djelo svetoga Djetinjstva, preko naših misionara i misionarki, čini da im pomogne. Mons. Tunjić Uvodnik zaključuje željama da „nam 2021. godina bude godina zalaganja, da što manje djece umre od gladi, godina u kojoj ćemo prepoznavati Krista u potrebitima i odbačenima, godina molitve i potpore, da bi naši misionari bili što uspješniji u evangeliziranju i spasenju svih ljudi.“
Tekst „Pauline Marie Jaricot − duhovna autobiografija“ prvi je dio serijala rubrike U središtu za 2021.  Naime, 26. svibnja 2020. sveti otac Franjo odobrio je dekret kojim se priznaje čudo koje otvara put k proglašenju blaženom Pauline Marie Jaricot (1799. – 1862.), utemeljiteljice Djela za širenje vjere, „prve misijske društvene mreže“. Pauline je pronašla svoj poziv i svoje mjesto u srcu Crkve. Radosna vijest iz mjeseca u mjesec otkrivat će sve čarobne pokrete duše buduće blaženice koje je zapisala u svojem duhovnom dnevniku.
Rubrika Iz života naših misionara vodi nas do Solomonskih Otoka odakle sestre misionarke javljaju da im je napokon stigao novi auto za potrebe misije, posredovanjem Akcije MIVA. Zahvaljuju svim dobročiniteljima, prijateljima misija i Papinskim misijskim djelima.   
Misionarke s Haitija nam javljaju o proslavi blagdana sv. arkanđela Rafaela, zaštitnika družbe, u vremenu dok vlada pandemija koronavirusa, a iz DR Konga nam misionarka sestra Samuela piše o svojem iskustvu prometne nesreće koje je dobro završilo zahvaljujući „anđelu čuvaru“. Tužne pak vijesti javljaju nam sestre karmelićanke iz Albanije. S nama žele podijeliti tužnu vijest o smrti dvadesetdevetogodišnje s. Drite.
Intervju je napravljen sa s. Zlatom Vrbić, redovnicom Družbe kćeri milosrđa TSR-a sv. Franje koja je rođena 1. listopada 1951. u mjestu Biljačić, kod Zavidovića (BiH). Prve zavjete položila je 12. rujna 1970. godine, a vječne je položila 6. kolovoza 1976. godine u Blatu na Korčuli. Za vrijeme dok je boravila u Vrhovnoj kući u Rimu i studirala na drugoj godini učiteljske škole, poglavari je šalju u misije u Čile, kamo je otišla 2. veljače 1972. godine.
O ovomjesečnoj nakani Apostolata molitve: „Molimo da nam Gospodin dade milost živjeti u plodnu skladu s našom braćom i sestrama drugih religija, moleći se jedni za druge, otvoreni svima“, piše nam o. Halambek.
U rubrici Vijesti Crkve u svijetu možemo pronaći vijest o o. Kevin Laurence O’Rourke, irskom misionaru Družbe svetog Kolumbana, koji je preminuo 23. listopada 2020. godine, u Seulu. Preveo je više od 2000 korejskih književnih djela na engleski jezik. Njegov misionarski rad na polju kulture, sveučilišnog obrazovanja, poezije i književnosti ostat će zauvijek urezan u povijest Crkve u Koreji. Bio je misionar i istraživač, potpuno uronjen u korejski kulturni kontekst, primajući razne nagrade za svoj doprinos korejskoj književnosti.       
U toj rubrici, također, možete pročitati o intervencijama hitnog Fonda u borbi protiv korone koji je osnovao papa Franjo u travnju 2020. Agencija Fides javlja da su „Indija, Panama i Honduras primatelji pomoći iz Fonda Papinskih misijskih djela za Covid-19“, a rubrika Vijesti Crkve u Hrvata donosi tekst o misijskoj volonterki za 2020. godinu, vijest o obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a u Popovači, o malim djelima Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“, te akcijskim misijama tijekom pandemije koronavirusa u Čitluku.
I u ovom broju rubrika Životni put jednog misionara donosi nam zanimljivosti iz dnevnika o. Ante Gabrića, a u rubrici Misijski velikani predstavljamo vam bl. Alessandra Dordija.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak