Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za studeni 2020.  

Objavljeno | 3.11.2020.

U Radosnoj vijesti za studeni 2020. možete pročitati...

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić u „Uvodnikuˮ priča o Kristu Kralju koji nas poziva na ljubav prema svakom čovjeku. U članku ističe kako „vrijeme pandemije koronavirusa pogoduje povlačenju u sebe i u svoj svijet. No i u ovome teškom vremenu ne bismo smjeli zanemariti svoj odnos prema Bogu, sebi i bližnjima. Upravo nas kompleksnost ovog vremena poziva na budnost, na bdijenje i molitvu, na služenje braći i sestrama u nevolji te na korištenje darovanih talenata.“
Rubrika „U središtuˮ donosi promišljanja dr. sc. Krunoslava Novaka u tekstu „Dijalog kao spremnost na susretˮ u kojem propituje o stvarnom značenju termina dijalog i njegovim karakteristikama. „Važno je zato prepoznati da poziv na dijalog treba biti otvoren za drugoga, za istinu i za boljitak društva u različitim segmentima njegovog života. Dodatni napor potrebno je uložiti u digitalne komunikacijske kanale, da u njima bude manje mržnje, a više međusobnog razumijevanja, manje neistina, a više vjerodostojnih sadržaja, manje nasilja i mržnje, a više ljubavi“.
U rubrici „Iz života naših misionaraˮ misionarka s. Iva Jelić iz Ekvadora izvještava nas o izvanrednom stanju zbog korone u Ekvadoru. „Nije nam bilo lako gledati narod i ne moći ići ususret svima potrebitima, ali smo se trudile da, koliko je u našim mogućnostima, pomognemo barem najbližim župljanima i obiteljima naše djece u vrtiću i u školi. U svagdašnjici smo živjele što to znači imati 'nadu iznad svake nade'. Iako i same u nesigurnosti i opasnosti od pandemije, pomagale smo u granicama svojih mogućnosti i na načine koji su nam bili omogućeni“, ističe s. Iva.
Iz DR Konga se javlja s. Mirabilis Višić sa svjedočanstvima pastoralnog rada u zatvoru. Donosi nam i pismo zahvale bivšeg zatvorenika koji ističe: „Moja iskrena hvala Gospodinu, mojemu Bogu svemogućemu, za uspostavu i postojanje apostolske ekipe u zatvoru u Bukavuu, koja služi za mijenjanje, za promjenu djelovanja zatvorenika po Božjoj riječi. I ja se smatram velikim
dobitnikom. Neizmjerno vam zahvaljujem za vaš trud, duhovni i materijalni, koji su mi pristigli u pravo vrijeme, po volji Božjoj, na moju utjehu“.
Iz Ugande nam se javlja s. Marta Čović koja javlja kako su za borbu protiv smrtnosti majki i novorođenčadi sestre izgradile rodilište uz već postojeću ambulantu, koje je otvoreno i blagoslovljeno 3. listopada 2020. „Naša je želja smanjiti majčine i fetalne rizike tijekom porođaja, kao i poboljšati skrb za zdravlje majke i djeteta. Potrebno je puno raditi na obrazovanju budućih majki“, javlja nam s. Marta.
Ovaj broj Radosne vijesti donosi intervju s najdugovječnijim hrvatskim misionarom, fra Ilijom Barišićem, koji u DR Kongo djeluje od rujna 1972. godine. U svojoj poruci svima nama ističe da „naš život treba biti navještaj radosne vijesti“. „Misionar“, za njega, „nije neki heroj niti svetac, nego je član  katoličke crkve, poslan da uime te Crkve daje evanđeoski primjer ondje kamo ga je Crkva poslala“.
Rubrika „Vijesti iz Crkve u svijetuˮ donosi izvještaj o novoj enciklici pape Franje Fratelli tutti, a rubrika „Vijesti Crkve u Hrvataˮ donosi izvješća o proslavama Svjetskog dana misija iz raznih župa, i o misijskim aktivnostima u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.
Na kraju Radosne vijesti naći ćete rubriku „Životni put jednog misionaraˮ, crtice iz djelovanja velikog Anta Gabrića, a na kraju svega, u „Misijskim velikanimaˮ, upoznat ćemo život i djelo oca Cosme Spessotto, misionara i mučenika Salvadora.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak