Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za svibanj 2016.  

Objavljeno | 4.5.2016.

U Radosnoj vijesti za svibanj 2016. možete pročitati...

U svibanjskom broju misijskog lista Radosna vijest vlč. Antun Štefan u uvodniku promišlja o misionarima koji prihvaćaju napor i izloženost nevoljama, a kada dođe vrijeme, povlače se i puštaju druge na prvo mjesto.
U rubrici U središtu – na tragu nove evangelizacije, dr. Milan Šimunović piše o mističnoj dimenziji župne zajednice kao odrazu Božje prisutnosti.
O stanju i posljedicama nakon razornog potresa u Ekvadoru, piše misionarka s. Antonela Medić. U tjednu poslije potresa sestre misionarke su zajedno s cijelom župom prikupljale hranu, vodu, odjeću, sredstva za osobnu higijenu, lijekove za potrebne. Misionarka upućuje apel i poručuje: „Ne zaboravite da smo mi misionari vaša produžena ruka ovdje na drugom dijelu svijeta. I da misija u Ekvadoru nije samo misija s. Klementine, s. Ive ili s. Antonele ili općenito službenica milosrđa. Misija u Ekvadoru je misija Crkve, svih katolika, i Hrvata koji su ujedinjeni s nama i po nama prisutni ovdje na drugom dijelu svijeta…“
Don Velimir Tomić i don Bernard Marijanović, misionari u Tanzaniji predstavljaju misiju Sv. Križa u mjestu Kisongo. Počeli su u "pustu" kraju, a sada zajednica vjernika raste iz nedjelje u nedjelju. Najviše vremena posvećuju, katehezi i pripremi za sakramente. Ističu veliku ulogu malih kršćanskih zajednica.
O polaganju doživotnih zavjeta prvih domaćih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi piše misionarka s. Marta Čović iz misije Rushooka u Ugandi. Zavjetovanice s. Paskazia Bushemere i s. Fedrick Komugisha. Za ovaj svečan čin sestre su se pripremale tijekom šest godina juniorata, a zadnju, "intenzivnu" godinu bile su u sestarskoj kući odgoja u Mbarari, gdje su u molitvi, studiju i manjim djelima apostolata nastojale produbiti duh družbe, konstitucija, redovničkih zavjeta i zajedničkog života.
Vlč. Gabrijel Jukić, novi misionar u Zambiji, u intervjuu govori o svom svećeničkom i misionarskom zvanju. Naglasio je da misijski prijatelji ili ljudi koju pomažu misijama mogu biti gotovo svi, pa čak i ateisti. Kad je bio u posjetu Africi, vidio je da ateisti pomažu misije jer su prepoznali upravo svjedočanstvo svećenika koji rade za siromašne, gladne i bolesne.
O misijskoj nakani Apostolata molitve: da se u obiteljima, zajednicama i skupinama raširi običaj moljenja Krunice za naviještanje evanđelja i za mir, razmišlja mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije.
Rubrika Vijesti iz Crkve u Hrvata donosi prikaze misijskih događanja i aktivnosti iz Varaždina, Splita, Lug Brankovića i Sarajeva.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju piše o kako kršćani sami pokapaju svoje pokojne jer misionari zbog mnogih pastoralnih službi to ne stignu.
O bl. Giovanniju Battisti Mazzucconiju, misionaru u Melaneziji i Mikroneziji, koji je 1855. umro mučeničkom smrću, piše vlč. Odilon Singbo.
Najavljuje se 28. ljetni susret misionara u Dubrovniku koji se održava od 4. do 7. srpnja ove godine.
 


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak