Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za travanj 2016.  

Objavljeno | 6.4.2016.

U Radosnoj vijesti za travanj 2016. možete pročitati...

U travanjskom broju misijskog lista Radosna vijest don Ivan Štironja upozorava da se kršćanstvo može živjeti stjecanjem okolnosti i bez vlastitog autentičnog opredjeljenja. Isus nas u evanđelju poziva na radostan hod u vjeri s puno oduševljenja i žara, te slobodno prihvaćanje križa što ne znači samo prihvatiti svoj križ, nego uzeti križ zajednice, obitelji, Crkve, svoga naroda, ovoga svijeta.
Rubrika "Na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića naslovljeno "Gdje je ljubav, prijateljstvo, Bog je ondje". Autor ističe kako ljudi koji su se udaljili od kršćanske zajednice ili ne vjeruju, Boga prepoznaje po praštanju i milosrđu u vjerničkoj zajednici.
O otvorenim srcima i domovima prigodom Nadbiskupijskog dana mladih u misijskoj župi Nyantende, piše s. Mirjam Penić, misionarka u D. R. Kongu. Došlo je oko 5 tisuća hodočasnika iz udaljenih župa. Kad su počele priprema domaćinima je izgledalo nemoguće primiti tolike ljude na smještaj i prehranu, ali su naučili da se treba osloboditi samih sebe i otvoriti drugima.
Kako je kršćanka Dila – majka i patnica, živjela svoje mladenaštvo, brak i starost, piše s. Melanija Cvrtak, misionarka na Kosovu.
O uskrsnim radostima u korizmi, piše don Danko Litrić, misionar u Ruandi. Posebno se osvrnuo na djela tjelesnog milosrđa koja očituju duhovno milosrđe.
Don Boris Dabo, misionar u Zambiji, izvještava o putovanju na izviđanje i pregovore s poglavicom Mwanamwale radi osnivanje nove misijske postaje u dolini rijeke Lumbe.
Gđa. Baptistine Ralamboarison, glavna tajnica Papinskog misijskog djela svetoga Djetinjstva iz Vatikana, u intervjuu govori o djeci kao protagonistima evangelizacije. Djeca iz svih dijelova svijeta, materijalno bogata i siromašna, međusobno se povezuju i obogaćuju, rastu u dostojanstvu i razvijaju svoje talente.
O misijskoj nakani Apostolata molitve: da afrički kršćani, usred političko-vjerskih sukoba, daju svjedočanstvo ljubavi i vjere u Isusa Krista, razmišlja mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški i predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije.
Rubrika Vijesti iz Crkve u Hrvata donosi izvještaj o Europskom susretu misijskih animatora djece koji se od 6. do 9. ožujka održao u Zadru te prikaze različitih misijskih događanja i aktivnosti iz Dubrave-Aladinića, Travnika, Sarajeva, Brestja kod Sesveta, Siska, Rijeke, Kaštela, Đakova i Pule.
Vlč. Antun Štefan piše o misionarima Fidei donum koji iz svojih matičnih biskupija odlaze u druge biskupije u različitim dijelovima svijeta i time očituju osjetljivost za potrebe mjesnih Crkava koje oskudijevaju u svećeničkim zvanjima.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju piše o putovanju "nagibnim" vlakom na afrički način.
O bl. Francescu Spoto, koji je 1964. umro mučeničkom smrću u misiji Biringa u D. R. Kongu, piše vlč. Odilon Singbo.
Najavljuje se 28. ljetni susret misionara u Dubrovniku koji se održava od 4. do 7. srpnja ove godine.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak