Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za veljaču 2015.  

Objavljeno | 2.2.2015.

U Radosnoj vijesti za veljaču 2015. možete pročitati...

U uvodniku misijskog lista Radosna vijest za veljaču vlč. Antun Štefan prenosi apel našeg misionara u Zambiji: „Prijatelju, pronađi mi nekog svećenika, jer više ne mogu sam, a toliki bi htjeli upoznati Isusa". Uvodničar zaključuje: „Braćo svećenici, Isus je potreban misionara i sve nas pita: koga da pošaljem, tko će u Zambiju?"
Rubrika "Na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića o Kraljevstvu nebeskom kao konačnoj ponudi Božjeg spasenja u Kristu.
S. Celestina Gavrić, misionarka na Islandu, piše o donedavnoj i privremenoj pastoralnoj i katehetskoj službi karmelićanki Božanskog Srca Isusova među malobrojnim islandskim katolicima u mjestu Egilsstaðir koje pripada župi Reyðarfjördur. Tamo se nalazi kapela Corpus Christi, a redovnice su bile čuvarice Isusovog svetohraništa. Redovnice se neizmjerno raduju što su mogle i smjele biti u službi mjesne Crkve da bi se Isusovo svetohranište uspostavilo među narodom tog dijela biskupije. Posebno ih veseli da se nakon njihova odlaska nastavljaju molitveni susreti u kapeli. Jedna obitelj će pripremati tjedno klanjanje pred Presvetim Sakramentom, tako da taj kraj neće biti lišen dragocjenog blaga vjere.
O srebrnom jubileju redovničkih zavjeta domaće s. Perpetue iz misije Ndjoko u Zambiji piše misionar don Boris Dabo.
Don Danko Litrić, misionar u Ruandi, piše o proslavi Božića u različitim zajednicama. Posebno je bilo dojmljivo u školi "Don Bosco" Muhazi gdje su se okupili siromasi, bolesnici, starci i nemoćni. Don Danko ističe: „Žao mi je da niste mogli čuti kako vam zahvaljuju za rižu, krumpir, meso, kao i za sapun, šećer, sol…, za sve što su dobili na završetku proslave da ponesu kući. Dok zahvaljuju meni prisutnomu, ja zahvaljujem vama negdje daleko, koji ste nam priredili tu radost…".
S. Kaja Perić, misionarka u Tanzaniji, piše o Domaćinskoj školi u mjestu Mbinga u koju su protekle godine primile 50 siromašnih djevojčica i djevojaka u dobi od 13 do 20 godina. Te učenice iz različitih razloga nisu mogle drugdje nastaviti školovanje. One su oskudno opremljene i jedva si štogod mogu priuštiti, ali oči im sjaje zaraznom radošću i čistim blaženstvom.
S. Miroljuba Anđelić i s. Melanija Cvrtak, misionarke na Kosovu pišu o svom služenju starijima i bolesnicima.
Sugovornica "Radosne vijesti" je misionarka u Beninu s. Dorotea Dundjer iz Družbe Marijinih sestara. Ističe kako Gospodin svojom snagom nadopunjuje sve njihove nedostatke.
O misijskoj nakani apostolata molitve: Da oženjeni supružnici koji su rastavljeni nađu prihvaćanje i potporu u kršćanskoj zajednici, razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Rubrika vijesti iz Crkve u svijetu donosi članak s. Izabele Galić u kojem je podijelila djelić svojeg iskustva s putovanja u Haiti i posjeta služavkama Malog Isusa, misionarkama s. Liberiji Filipović i s. Ani Uložnik.
Rubrika "Vijesti iz Crkve u Hrvata" donosi članak don Ivana Štironje o primanju vjerovjesničkog križa nove misionarke u Haitiju s. Mirjam Filipović iz Družbe Služavke Kristove. Tu su još manji prilozi o misijskim aktivnostima i događanjima u Riječkoj nadbiskupiji, Zaprešiću, Zagrebu, Gračanima, Mostaru, Banjoj Luci, Presnačama i Travniku.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne „Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je prilog o pohodu misijskim postajama u kojima zapaža napredak u gradnji kuća i novih kapela.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici "Misijski velikani" predstavlja sv. Josipa Vaza, apostola Šri Lanke, koji je podnio mučeničku smrt početkom 18. stoljeća.
Najavljen je Europski susret nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela koji se od 1. do 5. ožujka 2015. održava u Zagrebu i Lužnici kod Zaprešića.


Preuzmite najnoviji broj Radosne Vijesti Download

Povratak