Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za lipanj 2016  

Published | 6/1/2016

U Radosnoj vijesti za lipanj 2016. možete pročitati...

U lipanjskom broju misijskog lista Radosna vijest don Ivan Štironja u uvodniku promišlja o poslanju. Odgovoriti na Isusov poziv i izvršiti njegovo poslanje može samo onaj tko se istinski Isusu predaje u vjeri i tko ga istinski ljubi. Posebno su na to pozvani svećenici koji jedini imaju vlast i čast nastupati u ime Isusovo. Oni su misionari, dušobrižnici i navjestitelji radosne vijesti spasenja.
U rubrici „U središtu – na tragu nove evangelizacije“ dr. Milan Šimunović piše o očitovanju Božje slave u vjerničkoj zajednici te ističe kako je jedan od zadataka nove evangelizacije upravo jačanje svijesti da kršćanska zajednica ima mogućnost već sada, na zemlji, gledati Božju slavu, premda će se to na veličanstven način očitovati kad se Isus pojavi u slavi Očevoj na kraju svijeta i vremena.
O. Tomislav Mesić, misionar u Tanzaniji, piše o svojoj novoj misiji Monduli Juu u kojoj je od siječnja ove godine. Misija obuhvaća 19 sela, a od jednog kraja župe do drugoga ima više od 130 kilometara. Katolika je na posljednjem popisu bilo 8000, a k tomu još i nekoliko tisuća katekumena.
„Mogli bismo učiniti čuda...!“, piše don Ivan Stojanović, misionar u Gani, predstavljajući mogućnosti misionarskog rada u misiji Tatale u Gani. Na području te misije živi oko 30 000 stanovnika, raštrkanih uokolo 60 km. Siromaštvo se prilijepilo za ljude ove misije. Misiji je sada najpotrebnija pomoć za izgradnju kapelica po misijskim postajama gdje bi se ljudi okupljali te pomoć za školovanje djece, koja su izuzetno siromašna, ali uvijek vesela i nasmijana.
O projektu "Izgradimo crkvu u D. R. Kongu", piše misionar fra Ante Kutleša. Crkva je izgrađena u misiji Muleba, u biskupiji Kamina. Osim središta, samog mjesta Muleba, još su 22 sela. Udaljenosti su velike. U dva smjera treba prijeći i 80 km, dok u druga dva nešto manje. Jedan potpuni pohod selima je oko 750 km terenskim vozilom i još 80 km motorkotačem.
Don Danko Litrić, misionar u Ruandi, piše o radosnim susretima nakon 22 godine. Do 1994. godine misionar je tri i pol godine vodio župu Musha u kojoj se nalazi misijska postaja Rubona. Na Bijelu nedjelju misionar je u toj misijskoj postaji, ponovo nakon 22 godine, slavio misu.
Svjetski dan izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja, bio je povod razgovora s Markusom Offnerom, predsjednikom Konferencije europskih misijskih animatora djece i dugogodišnjim djelatnikom Djela sv. Djetinjstva u Aachenu, u Njemačkoj. Na Europskom susretu misijskih animatora djece (CEME), koji se od 6. do 9. ožujka 2016. održao u Zadru, govorio je o aktualnoj situaciji djece izbjeglica i njihovih obitelji u Europi, što je izazov svim dijelovima društva i Crkvi i njezinim institucijama.
O misijskoj nakani Apostolata molitve: „da se sjemeništarci, novaci i novakinje, namjere na odgajatelje koji žive u radosti evanđelja i s mudrošću ih pripremaju za njihovo poslanje", razmišlja predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk.
Rubrika Vijesti iz Crkve u Hrvata donosi prikaze misijskih događanja i aktivnosti iz Zagreba, Siska, Gornjeg Hruševca, Čitluka i Komušine.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom objavljen je tekst o kršćanstvu i poligamiji.
O sv. Ivanu Teofanu Vénardu, misionaru u Kini u 19. stoljeću, piše vlč. Odilon Singbo.
Najavljuje se 28. ljetni susret misionara koji se održava od 4. do 7. srpnja u Dubrovniku.

 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back