Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za ožujak 2015.  

Published | 2/25/2015

U Radosnoj vijesti za ožujak 2015. možete pročitati...

U misijskom listu Radosna vijest za ožujak don Ivan Štironja u uvodniku piše o kršćanima koji žive i ljube po mjeri svoga učitelja Isusa, po primjeru apostola, mnoštva svetaca, mučenika i blaženika, ubijenih svjedoka kršćanske vjere, i u ovo naše vrijeme.
Dr. Milan Šimunović u rubrici „Na tragu nove evangelizacije" promišlja o kršćanskom Bogu koji je čovjekov suputnik i supatnik.
S. Agnezija Bilić, misionarka u Burundiju, piše o novakinji Jozefini iz susjedne države Ruande koja je bila na praksi u misiji Kiremba u Burundiju. Dva mjeseca radila je s djecom, njegovala bolesne, pomagala siromašne, i u svima njima promatrala Krista, koji je potrebit bratske i sestrinske solidarnosti i koji ju iz dana u dan poziva da ga slijedi.
S. Josipa Šprajc, misionarka u Kamerunu, piše o djeci u vrtiću koja dobro razumiju da „molitva nije drugo nego prijateljski razgovor s onim za kojega znamo da nas ljubi" kako je učila sv. Terezija Avilska. Kod svakog posjeta kapeli ili crkvi zaista „razgovaraju" s Isusom: „Isuse, molimo te ozdravi Franka, malu Oumoul, koja boluje od teške bolesti krvi, našeg prijatelja, koji boluje od raka bubrega..."
S. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović, misionarke na Haitiju, pišu o proslavi Stepinčeva u sirotištu "Cardinal Stepinac Children's Home" te o dolasku nove misionarke s. Mirjam Filipović.
S. Romana Baković, misionarka u DR Kongu, piše o četrdesetoj obljetnici misijskog djelovanja Školskih sestara franjevki Splitske provincije. Misionarke se osjećaju kao baštinice blagoslova kad gledaju na svoje skromne početke, prijeđeni put i sadašnju razgranatost apostolske prisutnosti u školstvu, zdravstvu, nadbiskupijskomu caritasu, župnomu apostolatu, radu sa zatvorenicima, pružanju pomoći zapuštenima, nemoćnima i ratom pogođenima. Kao misionarke osobito su prepoznatljive po domaćinskim školama za žene i djevojke i po skrbi za siromašnu djecu.
Sugovornica "Radosne vijesti" je s. Božena Novoselec, misionarka u Bugarskoj, koja govori kako se katehetskim djelovanjem sestara grade novi vjerski temelji koji mijenjaju društvo. S. Božena spominje i zakonska ograničenja u djelovanju Katoličke Crkve te probleme s kojima se često suočavaju; nestabilne obitelji i zanemarenu djecu.
O misijskoj nakani apostolata molitve: „Da poseban doprinos žene u životu Crkve bude sve više priznavan", razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Don Ivan Štironja piše kako bi se na popisu mučenika svete Crkve uskoro trebao naći salvadorski nadbiskup Oskar Romero jer je papa Franjo odobrio proglašenje Dekreta o njegovom mučeništvu. U istom članku autor donosi popis pastoralnih djelatnika ubijenih tijekom 2014. godine te osvrt na pogubljenje 21 koptska kršćana.
Rubrika Vijesti iz života Crkve u Hrvata donosi prikaze misijskih aktivnosti iz Đakova, Opatije, Kotoribe, Mostara i Radunica.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju objavljen je tekst o prvoj misi u jednoj novoj nedovršenoj crkvi.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja bl. Klementa Vismaru, koji je kao misionar djelovao u Burmi od 1923. do 1988., a blaženim je proglašen 26. lipnja 2011. u Milanu u Italiji.
Najavljuje se 27. ljetni susret misionarki i misionara koji će se od 6. do 9. srpnja 2015. održati u Sisku.


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back