Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za prosinac 2015.  

Published | 12/7/2015

U Radosnoj vijesti za prosinac 2015. možete pročitati...

U uvodniku misijskog lista Radosna vijest za prosinac, don Ivan Štironja, razmišljanje o došašću i iskreno traženje Boga, koji je nadohvat ruke i koji je jednom došao među nas te više ne odlazi od nas, zaključuje usklikom vjere: „Našli smo Mesiju!“ i evangelizacijskim pozivom svakomu bratu i sestri: „Dođi i vidi!“
Dr. Milan Šimunović u članku "Bog da, Crkva - župna zajednica ne?!" piše o Crkvi kao Božjem djelu spašavanja te o župnoj zajednici kao mjestu susretanja s Bogom i oazom Božjega milosrđa.
O proslavljenom jubilarnom, 125. rođendanu redovničke družbe Služavki Malog Isusa u Haitiju, piše misionarka s. Ana Uložnik. Svečanu misu zahvalnicu predslavio je apostolski nunciji u Haitiju mons. Eugene Martin Nouget.
Fra Ilija Barišić, OFM, misionar u D. R. Kongu donosi prikaz otvorenja i blagoslova Srednje škole – Instituta sv. Franje Asiškoga u misiji Ngengere. Tom prigodom misno slavlje u župnoj crkvi sv. Klare predvodio je mjesni biskup mons. Sikuli Paluku, a naglasio je ulogu Katoličke Crkve u odgoju mladeži, neizmjernu važnost nove srednje škole za cijelu Misiju Ngengere, za cijelu biskupiju Butembo-Beni i za pokrajinu Sjeverni Kivu
Fra Ivica Perić, misionar u Ruandi, ravnatelj Srednje škole "Otac Vjeko" u misiji Kivumu, obraća se molbom prijateljima misija i poziva ih da pomognu prehranu 1593 učenika, od kojih velika većina zbog siromaštva ne jede svaki dan.
O izgradnji Odgojno-obrazovnog centra za djevojke i mlade žene koje nisu imale mogućnost završiti redovnu školu piše s. Marta Nikolić, misionarka na Salomonskim otocima. U izvođenje radova uključila se grupa Hrvata iz Australije, njih 18, različitih struka koji su dopremili građevinski materijal i radili dva tjedna te podučavali domaće ljude za nastavak radova.
Don Ante Batarelo, misionar u Tanzaniji, piše kako je pred 40 godina došao u misije u Afriku sa samo 25 godina. Bio je pun ideala i želio je mijenjati svijet. Trebalo je učiti jezik, kulturu, živjeti bez struje i vode, jesti hranu na koju nije bio navikao. Najteže mu je bilo gledati gladne, žedne, bose, gole, bolesne... Došao je ljudima propovijedati i naviještati evanđelje, a ne plakati nad njima, iako je često i plakao s njima.
S. Iva Jelić, misionarka u Ekvadoru, u intervjuu govori o pastoralu žena i djece u misijama sestra Službenica, posebno u Esmeraldasu na obali Tihog oceana. U tom gradu živi preko 90 posto crnačkog stanovništva čiji su preci dovedeni kao robovi iz Afrike, a ostali su Indijanci i mješanci. Sestre vode malu tvornicu za krojenje i šivanje u kojoj rade najsiromašnije žene koje se jedino tu mogu zaposliti ili im preostaje pranje rublja za bogatije obitelji. Sestre rade i u vrtiću u kojoj omogućuju djeci bolju prehranu nego je to u obiteljima. Suočavaju se s mnogim poteškoćama kod djece i odgajaju ih za jedno drugačije društvo u budućnosti.
O misijskoj nakani apostolata molitve „Da obitelji, posebice one koje pate, pronađu u Isusovu rođenju znak sigurne nade„ razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Rubrika Vijesti iz života Crkve u Hrvata donosi priloge o proslavi Svjetskog dana misija i drugim misijskim događajima iz župnih zajednica u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Brdovcu, Novskoj, Sarajevu, Rotimlji i Tavniku.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju objavljen je tekst kako se putuje kad su željezničari u štrajku.
Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja sv. Josipa Freinademetza, misionara u Kini.
Objavljena je i vijest da je preminuo vlč. Milan Cvitković, nekadašnji dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela u Riječkoj nadbiskupiji.
 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back