Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za prosinac 2016  

Published | 12/5/2016

U Radosnoj vijesti za prosinac 2016. možete pročitati...

U uvodniku misijskog lista Radosna vijest za prosinac, vlč. Antun Štefan, pozivajući se na razmišljanje pape Franje prigodom Jubileja milosrđa i na sveta vrata koja su otvarana u katedralama i svetištima, priželjkuje da kao i ova koja završava i nova godina bude, kao i sve druge – Isusova godina, godina otvorenih vrata za sve ljude.
Dr. Milan Šimunović u članku "Božićna evangelizacija - stara i uvijek nova!" piše o sržnim božićnim porukama: nadi i spasenju u sve beznadnijemu svijetu.
O Misijskom centru Oyakoto u sjevernom dijelu glavnog grada Quita u Ekvadoru, piše misionarka s. Lenka Čović iz Zajednice Krista misionara molitelja. Ondje žive indijanske zajednice koje govore kečua jezikom. U okviru Centra postoji škola "Moj mali Isus" koju pohađaju djeca i mladi od četiri do 18 godina. Za dvije godine imat će prvu promociju učenika koji će završiti srednju školu. Ove godine porastao je broj učenika te ih je blizu 300.
O pastoralu u brojnim misijskim postajama izvještava fra Filip Sučić, misionar u D. R. Kongu. Navodi 24 postaje te opisuje kako u njima napreduju izgradnje kapela i škola. Donosi i kratki prikaz o djelovanju starješina i vjeroučitelja u kršćanskim zajednicama te o radu učitelja po školama.
O radu s imigrantima u glavnom gradu Rabatu u Maroku piše misionarka s. Renata Relja. Među njima su osobe s teškom prošlošću, kao napuštena i zlostavljana djeca te trudnice koje su ostale same bez ikakve potpore i sredstava za život.
Don Ante Batarelo, misionar u Tanzaniji, piše o velikoj radost prigodom osnivanja nove župe Mbarali u istoimenoj općini koja broji 380 tisuća stanovnika, od kojih su više od sto tisuća katolici. Kamen temeljac za župnu crkvu blagoslovio je sveti otac Ivan Pavao II. 1998. g. u Solinu, prigodom posjeta Hrvatskoj. Crkva je posvećena Kristu Kralju i bl. Alojziju Stepincu, kojeg je domaći biskup Tarcisius u svojem obraćanju Hrvatskoj biskupskoj konferenciji opisao riječima: „Blaženi Alojzije Stepinac drag je tanzanijskomu narodu jednako koliko i hrvatskomu.“
Don Velimir Tomić, svećenik Mostarsko – duvanjske biskupije, misionar u Tanzaniji, u intervjuu govori kako Kristova poruka izgrađuje zajedništvo i napredak u tanzanijskom narodu, posebno u plemenu Masaj među kojima on djeluje. Govori i o tekom položaju djece koja moraju raditi i tako im se uskraćuje mogućnost pohađanja škole.
O misijskoj nakani apostolata molitve Da europski narodi otkriju ljepotu, dobrotu i istinitost evanđelja, koje životu daje radost i nadu, razmišlja mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški
Rubrika Vijesti iz života Crkve u Hrvata donosi priloge o proslavi Svjetskog dana misija i drugim misijskim događajima Zagreba, Koprivnice, Podstrane, Sarajeva, Slivno – Ravnog, Zadra i Hrvatske katoličke misije Jönköping u Švedskoj.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne Iz dnevnika jednog misionara, a u ovom broju objavljen je tekst o stanju škola u misijskim postajama.
Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja blaženog Jacquesa Lavala, misionara na Mauricijusu u 18. stoljeću.
 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back