Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za srpanj i kolovoz 2015.  

Published | 7/20/2015

U Radosnoj vijesti za srpanj/kolovoz 2015. možete pročitati...

Ljetni dvobroj misijskog lista Radosna vijest u uvodniku donosi razmišljanje don Ivana Štironje o Isusovom nalogu: „Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju" (Mk 16, 14–15). Rubrika "Na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića naslovljeno "Ipak nevolje s prisutnim i odsutnim Bogom?" Autor se pribojava da je nemalen broj i praktičnih vjernika još uvijek religiozan, ali vrlo malo vjernik, a to znači da štuje "Boga religije", a ne vjere u njega kakvu je Isus predložio i tražio. Šimunović zaključuje da nas Bog snagom svoga Duha ozdravlja, pomiruje i sjedinjuje. I mi tu snagu dobivamo u sakramentima, da budemo njegova spasonosna prisutnost. To je divna tajna kršćanske vjere, ističe autor.
Don Danko Litrić, misionar u Ruandi, piše o radosti svećeničkih ređenja, o dvojici domaćih mladomisnika salezijanca koje je on primio kao kandidate na početnu formaciju, koju su imali u Domu siročadi. Došli su k salezijancima nakon završene srednje škole. Sad nakon jedanaest godina pripreme nastavljaju djelo misionara.
S. Mirjam Penić, misionarka u D. R. Kongu piše o plodovima sklopljenih ruku i udruženih snaga, to jest o završetku granje kuće za internu medicinu u bolnici Nyantende. Misionarka zahvaljuje svim duhovnim podupirateljima i darovateljima.
Sestre milosrdnice, misionarke na Salomonskim otocima, pišu o posjetu sestara redovnica i braće redovnika različitih družbi njihovoj misiji u Bumi, a tom prigodom razgovarali su s mladima i svjedočili svoje karizme.
P. Tomislav Mesić, misionar u Tanzaniji piše o vozilu u misionarevoj svakodnevnici. Putuje se po lošim cestama, zaobilazeći udubljenja, po velikoj prašini u sušnoj ili lokvama u kišnoj sezoni. Treba stići do kršćana u udaljenim selima, prevesti bolesnike do liječnika, brinuti se za djecu u školama...
Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini pokrenule su prije nekoliko godina akciju MIVA kojom žele pomoći misionarima kupnju vozila koja su neophodna za njihovo djelovanje.
O misijskoj nakani apostolata molitve: „Da usred socijalnih nejednakosti kršćani Latinske Amerike svjedoče ljubav prema siromašnima i pridonose bratskijemu društvu", razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
"Radosna vijest" piše i o pohodu pape Franje Latinskoj Americi. U Rimu je od 1. do 6. lipnja održana Opća skupština Papinskih misijskih djela. Papa je primio sudionike i naglasio da je navještaj evanđelja prva i trajna briga Crkve, njezino bitno poslanje, najveći izazov i izvor obnove.
O nedavno proglašenom blaženiku biskupu mučeniku Oscaru Arnulfu Romeru, koji se unatoč prijetnjama smrću zauzimao za siromahe i pravednost, piše Vikica Vujica. Apostolsko putovanju pape Franje u Sarajevo, pratio je don Ivan Štironja. Sa susreta hrvatskih misionara i misionarki u Sisku, izvještava Stjepan Vego.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju piše o žalovanju – običaju koji obvezuje.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici Misijski velikani predstavlja sv. Alberika Crescitelli, misionara u Kini koji je mučen i ubijen za vrijeme Bokserskog ustanka 21. srpnja 1900.
 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back