Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za srpanj/kolovoz 2016  

Published | 7/21/2016

U Radosnoj vijesti za srpanj/kolovoz 2016. možete pročitati...

U ljetnom dvobroju misijskog lista Radosne vijesti vlč. Antun Štefan u uvodniku promišlja o misionarima u kojem do izražaja dolazi djelatna vjera u snagu ideala i dobra koje na kraju mora pobijediti. Misionari su Isusovi vitezovi, drugačiji od nas, ali nadasve čestiti i prokušani u dobrome.
U članku „Ipak – s nama Bog!“ - dr. Milan Šimunović piše da ponekad osjećamo kako je teško vjerovati u Boga, a ipak je za čovjeka najveća radost postajati svjesnijim da u ovom svijetu, najčešće praznu od smisla i ljubavi, Bog nije "zašutio" nego izlazi iz svoje skrovitosti i otkriva se u predanju i ljubavi.
S. Beatrica Krstačić, misionarka u Brazilu, piše o očitovanju i doživljavanju Božjeg lica u srcima brazilskih katolika. Odnos prema Bogu osobito očituju u štovanju svojih svetih zaštitnika. U molitvi proživljavaju dubinu onoga što slave, vjeruju i nadaju se. Nada i vjera u bolji život oduvijek je bila karakteristična brazilska stvarnost. Čašćenje svetaca je znak brazilske religioznosti, napose laika – običnoga puka, bilo to u malim "svetištima" u vlastitim kućama ili u velikim crkvenim svetištima
S. Lucija Vincek, misionarka u Nigeriji, piše o proslavi Godine milosrđa te o djevojčici Onyinye koja je krštena u Uskrsnom bdijenju, a koju je njezina obitelj napustila te ju je prihvatila siromašna starica Dorothy, premda često ni sama nema ništa za jelo. U cijelom je obredu sudjelovala izrazito pozorno i radosno. Već sljedeći dan je došla i zamolila sestru misionarku da joj pomogne više upoznati svetu vjeru, jer još mnogo toga ne razumije.
O posveti župne kapele sv. Josipa u Taganrogu u Rusiji, pišu misionarke s. Augustina Mesarić i s Mirjam Bubnić. Na proslavi je došlo do izražaja zajedništvo i nada cijele župne zajednice, osobito snaga neprestane molitve koja je učvršćivala zajedništvo i tiho među njima gradila istinski duhovni hram Božji.
O velikom veselju i sreći među Masajima jer su dobili bunar sa zdravom pitkom vodom, piše don Dražen Klapež, misionar u Tanzaniji. On zajedno s don Nikolom Sarićem djeluje u župi Dakawa, biskupija Morogoro, a pripadnici plemena Masaj žive u misijskoj postaji Magogo.
S. Mirabilis Višić, misionarka koja je u D. R. Kongu već 35 godina, u intervjuu govori o različitim oblicima apostolata hrvatskih misionarki i domaćih sestara iz Družbe školskih sestara franjevki, radu u Caritasu Nadbiskupije Bukavu, teškim uvjetima u kojima odrastaju djeca, brojnim i različitim duhovnim zvanjima, a posebno naglašava blagodat vozila u misijskom služenju.
O misijskoj nakani Apostolata molitve – za srpanj: „da se sjemeništarci, novaci i novakinje, namjere na odgajatelje koji žive u radosti evanđelja i s mudrošću ih pripremaju za njihovo poslanje" i kolovoz: da kršćani žive dosljedno po evanđelju, svjedočeći vjeru, čestitost i ljubav prema bližnjemu, razmišlja predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk.
Rubrika Vijesti iz Crkve donosi prikaze misijskih događanja i aktivnosti iz: Rima – o Općoj skupštini Papinskih misijskih djela, Dubrovnika – o Susretu misionara Crkve u Hrvata te Lovnice i Žepča.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o afričkim putovima, cestama i "zaobilaznicama".
O Josephu Tienu Thaou, svećeniku iz Laosa, i 14-orici drugih svećenika, redovnika i laika koji su ubijeni ili umrli od iscrpljenosti zbog svojeg angažmana u evangelizaciji Laosa između 1954. i 1970. godine, piše vlč. Odilon Singbo.

 


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back