Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za studeni 2016  

Published | 11/7/2016

U Radosnoj vijesti za studeni 2016. možete pročitati...

Misijski list "Radosna vijest" za studeni u uvodniku donosi razmišljanje mons. Luke Tunjića koji se prvi put obraća čitateljima kao nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Bosni i Hercegovini te kao urednik. Sve čitatelje Radosne vijesti i prijatelje misija poziva na suradnju, a misionare poziva „da im ne bude teško podijeliti s nama svoje nade, nastojanja, projekte, ali i brige, poteškoće, strahove...".
Rubrika "U središtu - na tragu nove evangelizacije" donosi promišljanje dr. Milana Šimunovića naslovljeno " Misijsko poslanje u središtu je sjemenišnog odgoja i teološkog studija". Autor ističe da budući svećenici trebaju gajiti duboku misionarsku duhovnost, otvorenu Duhu Svetomu, koji uvodi u korjenitu obnovu svih osoba i struktura što se tiče evangelizacije, odnosno misije Crkve, ukoliko s proročkom smjelošću želi slijediti danas toliko potreban "pastoral perspektive".
Predstavljajući svoje misijsko djelovanje u Boliviji, misionar fra Ivica Vrbić između ostalog piše kako u mjesnim biskupijama nedostaju duhovna zvanja. Manjak zvanja obrazlaže i općenitim stavom naroda prema braku, jer ukoliko mladi odrastaju u okruženju gdje se brak živi na probu ili uopće nema želje za reguliranjem bračnih zajednica, teško da će se tko opredijeliti za posvećeni život i dati zavjete ili obećanja za cijeli život.
S. Kaja Perić, misionarka u Tanzaniji, piše o blagoslovu redovničkih zvanja u Družbi sestara milosrdnica u biskupiji Mbinga i tri druge biskupije gdje redovnice djeluju u 23 samostana. Više od jedne trećine redovnica dolazi iz Družbine domaćinske škole u kojoj djevojke dobivaju prigodu da s redovnicama skupa žive i rade. Svake godine u njihove samostane dolaze volonterke iz Europe, tj. misionarke na određeno vrijeme, a neke od njih baš kod redovnica u Africi otkriju svoj redovnički poziv.
O biskupijskom susretu mladih, proslavi blagdana sv. Vinka Paulskog te o dovršenju Odgojno-obrazovnog središte u misiji Buma u biskupiji Auki na Salomonskim otocima izvješćuje misionarka s. Marta Nikolić.
O prisutnosti redovnica misionarki u obrazovanju i vjerskom odgoju u Ekvadoru piše misionarka s. Iva Jelić.
Sugovornik Radosne vijesti je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a povod je bio njegov posjet misiji Kivumu u Ruandi gdje je blagoslovio Školski centar "Otac Vjeko". Fra Vjeko Ćurić bio je misionar u Ruandi i kao mučenik darovao svoj život za Crkvu i ljude.
O misijskoj nakani apostolata molitve: „Da svećenici i laici u župama surađuju u služenju zajednici ne popuštajući napasti obeshrabrenja", razmišlja predsjednik Vijeća za misije Hrvatske biskupske konferencije hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk.
Rubrika „Vijesti iz života Crkve u Hrvata" donosi priloge o proslavi Svjetskog dana misija i drugim misijskim događajima iz Rotimlje, Zagreba, Umaga, Kršeta, Materade, Petrovije, Bilica, Pitomače, Đakova i Rijeke.
Nastavlja se rubrika misionara fra Stojana Zrne „Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o gradnji mostova.
Odilon Singbo u rubrici „Misijski velikani" predstavlja bl. Anu Mariju Javouhey, misionarku iz 18. stoljeća u Senegalu, Gambiji, Sijera Leoneu i na Antilima.


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back