Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za svibanj 2015.  

Published | 5/11/2015

U Radosnoj vijesti za svibanj 2015. možete pročitati...

U svibanjskom broju misijskog lista "Radosna vijest" don Ivan Štironja u uvodniku potiče na molitvu Gospine krunice, pojedinačno i zajednički, jer to je lijek protiv zla i put do mira u nama i u društvu po nama. Ne samo u mjesecu svibnju i listopadu, nego u sve dane svojeg života!
Dr. Milan Šimunović u rubrici "Na tragu nove evangelizacije" piše "o Duhu Svetom koji nas potiče da budemo Crkva u bratskom zajedništvu, jer jedino tako ona može biti misionarska, djelovati u smjeru preobrazbe svijeta po Kristovu nalogu".
O sudjelovanju na susretu Bogu posvećenih osoba u Burundiju piše misionarka s. Agnezija Bilić. Program je bio prožet pjesmom i plesom: liturgijska slavlja, predavanja, rad u skupinama, pauze. U Burundiju postoji 81 redovnička družba, od kojih su mnoge domaće u smislu osnivanja, a neke su vrlo bogate zvanjima.
Sestrama Služavkama Malog Isusa, misionarkama na Haitiju, koje djeluju u Dječjem domu kardinala Stepinca, ove godine pridružila se i s. Mirjam Filipović. Redovnice pišu o ljepoti služenja i susreta s djecom i narodom ove siromašne zemlje. Po duhovnoj i materijalnoj podršci dobročinitelja mogu djeci, o kojoj se brinu, priuštiti školovanje i dostojanstveno življenje njihova djetinjstva. Djeca dobro uče, marljiva su i vrlo snalažljiva. Vole raditi i rado pomažu redovnicama oko svega prema svojim mogućnostima.
S. Celestina Gavrić, misionarka u Akureyriju na Islandu, piše o godišnjem susretu mladih u Reykjaviku te susretima s vjernicima i nekim redovničkim zajednicama u središtu biskupije. Za s. Celestinu bilo je veliko iznenađenje kad je u jednoj župnoj dvorani vidjela 21 vjeroučenika koji se pripremaju za prvu pričest. Naime, u samom Akureyriju ima malo katolika i prema tome mali broj djece na vjeronauku, a s. Celestina odlazi u udaljena mjesta koja pripadaju župi i u kojima se na vjeronaučnim susretima okupi tek nekoliko djece ili katehizira po obiteljima.
Iz Maroka se javila misionarka s. Renata Relja koja piše o radu s afričkim emigrantima koji napuštajući svoj rodni kraj, žive u nadi da će jednog dana doći u Europu te se zaposliti i tako pomoći ostalim članovima svoje obitelji. Nažalost, mnogi od njih nikada ne uspiju doći u Europu, jer umru tijekom puta od iscrpljenosti ili teških povreda ili se utope u moru.
Vlč. Karlo Prpić, misionar u Kamerunu, u intevjuu između ostalog govori kako je oduševljen kad vidi s kojim se tamo uvjerenjem pristupa Crkvi i živi katolička vjera. Posebna mu je radost vidjeti mlade obitelji i njihovu djecu koja slijede i vjerno žive svoje opredjeljenje u jednoj zemlji gdje prije stotinu godina nije bilo nijednoga katolika.
O misijskoj nakani apostolata molitve: "Da Marijin zagovor pomogne kršćanima u sekulariziranim kulturama da budu spremni naviještati Krista", razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Rubrika "Vijesti iz života Crkve u Hrvata" donosi priloge o misijskim aktivnostima i događanjima u Koprivnici, Prelogu, Velikoj Gorici, Rijeci, Travniku i Dubravi/Aladinićima.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne "Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o nevoljama povezanima s magijom i praznovjerjem.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici "Misijski velikani" predstavlja bl. Junipera Serru, apostola Kalifornije iz 18. stoljeća.
Najavljuje se 27. ljetni susret misionarki i misionara koji će se od 6. do 9. srpnja održati u Sisku.


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back