Izvanredni mjesec hbk.hr PMD

Radosna vijest za travanj 2015.  

Published | 4/20/2015

U Radosnoj vijesti za travanj 2015. možete pročitati...

U uvodniku misijskog lista "Radosna vijest" za travanj vlč. Antun Štefan razmišlja o plodovima Isusovog uskrsnuća. Snaga uskrsnuća nagovještaj je svih onih koje će Isus pozvati da idu sve do kraja svijeta i propovijedaju njegovu radosnu vijest. To je životna priča naših misionara i misionarki, tih hrabrih i vjernih ljudi, zaljubljenih u Isusa, koji su mu svjedoci, ističe Štefan.
Dr. Milan Šimunović u rubrici „Na tragu nove evangelizacije" piše o kršćanskom Bogu – uskrisitelju na novi život. Isusovo uskrsnuće je najradosnija kršćanska vijest. Jer Gospodin Isus je jači od svih naših životnih tamnih strana. On je kadar razbiti okove našega tvrdog srca i u nama pobijediti "klice smrti". Njegova ljubav nadvladava sve ono što grijeh i smrt unose u svijet.
S duhovnom pripremom za Usrks u afričkoj zemlji Ruandi čitatelje upoznaje misionar don Danko Litrić te ističe: „Svima smo, prema njihovoj dobi, nastojali protumačiti smisao pepeljenja i korizmeni poziv na obraćenje. Kod obreda pepeljenja djece izgovarali smo razne formule prikladne djeci, kao: 'Isus te ljubi', 'Vjeruj Isusu', 'Ljubi više Isusa', 'Slušaj roditelje', 'Više moli'…"
S. Augustina Mesarić i s. Mirjam Bubnić, misionarke u Taganrogu u Rusiji, pišu o dekanatskim susretima vjernika: mladih i obitelji te odlasku u filijale radi priprema djece i mladih za sakramente.
Sestre milosrdnice, misionarke na Salomonskim otocima, izvještavaju o prelijepom slavlju 10. obljetnice biskupskog posvećenja njihovog biskupa Chrisa. Slavlje je bilo spojeno s posvetom nove crkve u župi Kwale. Svećenici su u procesiji pristupili k oltaru. Ispred njih su išli mladi okićeni lišćem, pjevajući i plešući. Kod prikaza darova došli su nekršćani i uz svirku i naklon dali svoj doprinos za crkvu.
S. Mirjam Penić, misionarka u D. R. Kongu, zahvaljuje dobročiniteljima čijim se novčanim darovima financira izgradnja internog odjela bolnice Nyantende.
S. Josipa Šprajc, misionarka u Kamerunu, piše o bolesniku Matiji čija bolest traje duge tri godine. Ostao je potpuno paraliziranih nogu. Nakon osmomjesečnog liječenja u bolnici Matija se vratio kući, a kad ga je svećenik posjetio prigodom korizmene ispovijedi on se podigao i na štakama izišao iz kuće, još uvijek polako, ali samostalno.
Sugovornik "Radosne vijesti" je o. Milan Knezović, redovnik verbit, misionar u Brazilu. U gradu i župi Bahamansa djeluje s dva subrata od kojih je jedan iz Indije, a drugi iz Konga. Njihova župa ima 30 filijala koje su od župnog središta udaljene do 30 km. U četiri nedjelje misionari obiđu sve župe i u svakoj se slavi misa. Svaka filijala ima jednom mjesečno susret župnog vijeća na kojem nastoje sudjelovati i misionari. Postoji i veliko župno vijeće koje se sastaje svaki posljednji utorak u mjesecu, a čine ga svi koordinatori župnih zajednica. Ondje iznose svoje probleme i dogovara se pastoralni rad.
O misijskoj nakani apostolata molitve: „Da vlade potaknu zaštitu stvorene prirode i pravednu raspodjelu prirodnih bogatstava", razmišlja varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Ines Sosa Meštrović izvještava o susret europskih nacionalnih ravnatelja Papinskih misijskih djela koji se od 1. do 5. ožujka održao u Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, kraj Zaprešića.
Rubrika „Vijesti iz života Crkve u Hrvata" donosi priloge o godišnjim skupštinama nacionalnih vijeća Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje su se održale u Zagrebu i Banjoj Luci te donosi prikaze misijskih aktivnosti iz Rijeke, Drniša i Kotoribe.
Nastavlja se rubrika pokojnog misionara fra Stojana Zrne „Iz dnevnika jednog misionara", a u ovom broju objavljen je tekst o načinu života velikog poglavice u mjestu Kalundwe.
Vlč. Odilon Singbo u rubrici „Misijski velikani" predstavlja sv. Lauru Montoya Upegui, duhovnu majku Indijanaca u Kolumbiji.
Najavljuje se 27. ljetni susret misionarki i misionara koji će se od 6. do 9. srpnja 2015. održati u Sisku.


Download the latest edition of 'Radosna Vijest' Download

Back